Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

З турботою про споживачів: вперше у світі на пляшках запроваджують маркування про шкоду алкоголю

Важливо

Ірландія стала першою країною у світі, яка вирішила попереджати покупців про шкоду алкоголю. Для цього на пляшках з’являться спеціальні етикетки. Закон набуде чинності з 2026 року.

Відповідну ухвалу вже опубліковано на сайті уряду країни, повідомляє BBC. 

Спеціальне маркування на пляшках стане обов’язковим з 22 травня 2026 року. Перехідний трирічний період потрібен для адаптації виробників та продавців. Відповідний закон підписав міністр охорони здоров’я Ірландії Стівен Доннеллі. 

Передбачено, що на етикетках алкогольної продукції вказуватимуть калорійність та грами алкоголю у продукті. Крім того, на пляшках та тарі з’являться яскраві попередження про ризик вживання алкоголю під час вагітності, а також про ризики захворювання печінки та появи онкологічних захворювань зі смертельними наслідками внаслідок вживання алкоголю.

Зображення – European Food Agency

Крім цього, аналогічну інформацію планується розміщувати у пабах та інших місцях, відвідувачі яких вживають алкогольні напої. Подібні попередження на пачках цигарок зараз розміщують у більшості країн.

“Цей закон розроблено, аби дати всім нам як споживачам найкраще уявлення про ризики вживання алкоголю. Маючи цю інформацію, ми можемо ухвалити обґрунтоване рішення, як поводитися в тій чи іншій ситуації, — заявив Стівен Донеллі. — Я вітаю той факт, що ми стали першою країною у світі, яка запровадила обов’язкове маркування алкогольної продукції. Я сподіваюся, що інші країни наслідуватимуть наш приклад”.

“Найбільш алкогольним” роком в Ірландії став 2001: тоді людина в середньому випивала 14,3 л чистого алкоголю на рік. За даними Ради з досліджень у галузі охорони здоров’я, зараз цей показник впав до 10,2 л.

Як розповідало раніше BitukMedia, австралійські вчені знайшли найефективніший спосіб переконати людей вживати менше алкоголю. Це соціальна реклама про зв’язок раку та вживання спиртних напоїв. Якщо при цьому підраховувати все випите, це і справді працює, – переконані науковці.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі