Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Без кодувань – вчені запропонували ефективний спосіб позбутись згубної залежності

Важливо

Австралійські вчені знайшли найефективніший спосіб переконати людей вживати менше алкоголю. Це соціальна реклама про зв’язок раку та вживання спиртних напоїв. Якщо при цьому підраховувати все випите, це і справді працює, – переконані науковці.

Про це повідомляє Science Alert.

Вельми конкретна комбінація повідомлень «навіщо зменшувати» та «як зменшити» може сприяти доброму здоров’ю населення, – заявили вчені з Австралії.

Як відомо, надмірне вживання міцного алкоголю призводить не тільки до раку, але й пов’язане з цілою низкою проблем. Тут і передчасна смерть, і хвороби серця, недуги ШКТ і навіть підвищений ризик деменції.

В рамках дослідження вчені провели кілька опитувань. Учасників розділили на групи та демонстрували їм різні ролики про шкоду алкогольної продукції.

Найефективнішою стала соціальна реклама, яка проводила зв’язок між алкоголем та раком, а також пропонувала підраховувати кількість випитих порцій напою.

Це був єдиний ролик, після якого люди справді «зав’язали» зі шкідливою звичкою.  На відмову, уточнюють вчені, знадобилось шість тижнів.

«Поєднання інформації про алкоголь і рак з конкретною практичною дією — підрахунком випитих напоїв — призводить до того, що люди, які випивають, скорочують кількість споживаного алкоголю», – розповіла Симона Петтігрю, професор Інституту глобальної охорони здоров’я Джорджа (Австралія)

«На жаль, багато людей сьогодні не знають, що алкоголь – це канцероген. Але говорити людям, що алкоголь викликає рак – це лише частина вирішення проблеми. Ми також маємо розповісти про способи зниження ризику», – додала Петтігрю.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, споживання алкоголю може бути пов’язане з 7% передчасних смертей у всьому світі. Підвищення обізнаності про ризики для здоров’я є одним із способів вирішення цієї проблеми.

У світі практикують й інші способи боротьби з пияцтвом. Наприклад, зробити випивку менш доступною та дорожчою, але зрештою лише особистий вибір людини визначає, прикупити чергову пляшку чи ні, вважають австралійські вчені. Тому ефективніша грамотна агітація з конкретними рекомендаціями, як кинути заглядати в чарку.

Як повідомляло раніше BitukMedia, японська національна податкова агенція запустила конкурс серед молоді для популяризації алкогольних напоїв. Кампанію Sake Viva! має на меті знайти ідеї, як можна збільшити надходження до бюджету.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі