П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Коштовності з нацистським минулим: прикраси Хайді Хортен продали за рекордні $ 202 млн

Важливо

На аукціоні Christie’s продали колекцію коштовностей австрійської мільярдерки Хайді Хортен, яка померла минулого року. Вартість прикрас склала 202 млн доларів. Це найуспішніший продаж ювелірних виробів в історії. Проте мало кому відомо, що над унікальними прикрасами висить темна тінь націонал-соціалізму.

Про це розповідає The New York Times.

Хайді Хортен залишила після себе понад 700 коштовностей – прикрашені діамантами та рубінами персні, намиста, браслети, сережки і діадеми. Їхня оцінна вартість складала – 136 млн євро. Всі ці речі були виставлені на продаж аукціонним будинком Christie’s на торгах у Женеві і в онлайн-форматі. 

Christie’s вказує, що Хайді Хортен була відома своєю елегантністю та гарним смаком. Вона любила розкіш, коштовності та присвятила себе образотворчому мистецтву. На додаток до прикрас Хайді Хортен збирала предмети сучасного мистецтва, для яких у 2022 році навіть відкрила у Відні власний музей – Heidi Horten Collection.

Спадщину в мільярд доларів Хайді Хортен отримала після першого чоловіка — бізнесмена Гельмута Хортена, який помер у 1987 році. Саме його постать сьогодні кидала тінь на аукціон. Як пише Bloomberg, частину своїх статків підприємець заробив за рахунок купівлі універмагів за сильно зниженими цінами в євреїв, які продавали власність з примусу за часів Третього рейху.

Хайді Хортен колекціонувала предмети мистецтва та коштовності. Фото – SKATA/IMAGO

У 2021 році вдова замовила дослідження бізнесу. Згідно з висновками документа, Гельмут Хортен “спеціально шукав єврейські компанії”, але чинив “порівняно справедливо”. “Думки та дії Хортена визначалися не нацистською ідеологією, а яскраво вираженим підприємницьким поривом разом з високою готовністю йти на ризик”, – досить доброзичливо пишуть автори аналізу його підприємницької діяльності, історики Петер Хорес та Максиміліан Кутцнер, яких цитує “Німецька хвиля”. Він нібито співпрацював з нацистським режимом, якщо це було вигідно йому особисто, й утримувався від цього, якщо це могло завдати шкоди його бізнес інтересам. 

Відомо, що з 1937 до 1944 року Хельмут Хорстен був членом НСДАП – поки його не виключили через конфлікти з нацистськими чиновниками. “Загалом усі випадки з підприємницької діяльності Хортена показують, що для нього бізнес був важливішим за політику”, – зазначають історики.

Після війни Хортен був заарештований союзниками і вийшов на волю на початку 1948 року. Вже на наприкінці того ж року Хортен відкрив у Дуйсбурзі новий універмаг, на будівництво якого пішло лише 100 днів. Поступово він розширив свою компанію та отримав прізвисько “короля універмагів Німеччини”. Він виплатив деякі репарації єврейським сім’ям, чиї універмаги він захопив за часів націонал-соціалізму, але волів зберігати мовчання про свою комерційну діяльність у період 1933-1945 років.

Хайді та Хельмут Хортени жили в розкоші. Знімок зроблено наприкінці 1960-х років. Фото – dpa/picture-alliance

Вже за двадцять років після війни Хортен жив у розкоші. Тоді ж заможний бізнесмен познайомився з Хайді, яка була молодшою за нього на 32 роки. У 1966 році він одружився з австрійкою. За законом на той момент вона ще не досягла повноліття. Подружжя прожило разом 21 рік. Самій Хайді Хортен на момент закінчення Другої світової чотири роки. З огляду на це, вона не могла відповідати за злочини нацистів або позиції свого чоловіка в період націонал-соціалізму в Німеччині.

Представники аукціонного будинку Christie’s визнали походження багатства Хортена, але зазначили, що всі предмети в колекції було придбано, починаючи з 1970-х років. Більше того, всі прибутки від продажу прикрас вирішено передати на благодійність – до Фонду Хайді Хортен. Крім того, аукціон оголосив, що пожертвує певну суму від виручки організаціям, що займаються освітою та дослідженнями в області Голокосту.

Травневий аукціон пройшов більш, ніж успішно, зібравши 202 млн доларів. На сьогодні це найуспішніший продаж ювелірних виробів в історії.

Фото – Christie’s

Як розповідало раніше BitukMedia, кросівки Майкла Джордана продали на аукціоні за рекордні $2,2 млн. А мільярдер для покупки сучасного “Ноєвого ковчега” тільки розшукується.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі