П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Гриби ведуть електричні “розмови” після дощу

Важливо

Гриби після дощу починають активно спілкуватись один з одним, з’ясували вчені з університетів Тохоку та Кіото (Японія). Дослідники одягли на гриби електроди та почали спостерігати. Виявилось, що ці організми перемовляються за рахунок підземних електричних сигналів.

Про це розповідає Science Alert. 

Попередні дослідження вже фіксували, що гриби виробляють коливання електричних потенціалів у відповідь на зміни в навколишньому середовищі. У 2022 році вчені виявили у деяких грибів патерни нервової електричної активності, які можна порівняти зі структурою людського мовлення. Проте раніше спостерігали лише за грибами, вирощеними у штучному середовищі, або зібраними “у полі” і вивченими пізніше у лабораторії.

У новому дослідженні японські мікологи вимірювали біоелектричну активність грибів безпосередньо у лісі. Вони вибрали для спостереження лаковиці двокольорові, які росли на узбіччі лісової стежки у польовому науковому центрі Каватабі. Ці гриби відносяться до ектомікоризних. Це означає, що вони створюють взаємовигідні відносини з рослинами, зокрема з великими деревами. Але, на відміну від мікоризних грибів, вони не проникають через клітинні стінки “господарів”, а утворюють навколо їхнього коріння під землею розгалужені та щільні мережі ектомікоризи.

Є припущення, що за допомогою таких підземних мереж цілий ліс може “спілкуватися”, передаючи сигнали по корінню дерев та грибів. І хоча мережі дійсно існують, докладних даних та доказів, як вони працюють, досі дуже мало.

В даному випадку гриби розташувалися поряд з дубом пилчастим і грабом рідкоквітковим – їх потенційними симбіонтами. Фахівці одягнули електроди на групу з шести грибів і відстежували їхній електричний потенціал у мілівольтах протягом двох днів.

У квітні минулого року про спілкування грибів написала британська The Guardian. Йшлось про дослідження вчених з Університету Західної Англії. Вони припустили, що гриби можуть спілкуватися між собою за допомогою електричних сигналів, структурою схожих на людське мовлення. У грибному “лексиконі” може бути до 50 “слів”.

Подібно до того, як передають інформацію нервові клітини людини, гриби надсилають один одному електричні імпульси через гіфи — це ниткоподібні утворення, заховані під землею. Припускають, що сигнали допомагають обмінюватися даними про їжу або пошкодження.

Вчені виміряли активність імпульсів у чотирьох видів грибів. У ланцюжках їхніх сигналів виявили закономірності, виявлені і в мовленні людей. Але не виключено, що насправді вони не несуть жодної інформації.

Як розповідало раніше BitukMedia, у ПАР студент-біолог пішов у ліс та випадково виявив там досі невідомий науці вид гриба.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі