П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Зуби зламають: вчені розробили тонку тканину, яку комарам не прокусити

Важливо

Щоб врятуватися від комариних укусів, можна використовувати одяг з товстої, щільної тканини. Однак це не варіант для літньої спеки. Нове рішення пропонує тканина з незвичайним плетінням, винайдена американськими вченими. Незважаючи на легкість, комарі не здатні її прокусити.

Про це розповідає New Scientist.

Вирішенням проблеми захисту від комариних укусів зайнявся Джон Бекман, професор Обернського університету (штат Алабама).

Результати його роботи ще готуються до публікації, але вони вже дозволяють сподіватись, що невдовзі у продажу з’являться звичайні легкі футболки, які комарам буде не сила прокусити.

Для оцінки ступеня захисту, який дає той чи інший матеріал, один з вчених виступав у ролі добровольця. Він натягував тканинний рукав на руку і поміщав її в ємність з комарами на деякий час, після чого залишалося підрахувати кількість залишених укусів. Випробування наявних у продажу матеріалів показали, що комахи легко прокушують будь-який з них.

Дещо краще себе показали себе трикотажні матеріали, які утворені не переплетінням ниток, а взаємозалежними петлями. Такі матеріали виготовляються промисловими машинами, здатними плести заздалегідь запрограмований візерунок з мікроскопічних петель. 

Вчені скористалися такою можливістю та перевірили ефективність захисту, яку дають різні варіанти плетіння. Найкраще показало себе полотно типу “інтерлок”, що складається з двох шарів петель. Додаткове збільшення товщини ниток та зменшення розмірів петель посилювало захист. Також краще за інших показали себе нитки з поліестеру та спандексу (поліуретану). В експериментах такі тканини чудово блокували укуси комарів Aedes aegypti та Psorophora howardii. При цьому вони залишалися тонкими та легкими.

Обернський університет вже готується запатентувати оптимальні для захисту від укусів варіанти тканин. Потім продаватимуть ліцензії на їх випуск виробникам одягу. “Якщо я зможу купити футболку, таку ж комфортну і дешеву, як звичайна, але при цьому непроникну для комарів, то я, звичайно, куплю її”, – сказав Джон Бекман.

Як розповідало раніше BitukMedia, комарі щороку вбивають 725 тисяч людей. Саме ця дрібнота становить для людини найбільшу небезпеку – не порівняти з акулами та великими дикими тваринами.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі