П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На Полтавщині ведуть цілодобове відеоспостереження за гніздом лелек

Важливо

Цілодобове відеоспостереження за гніздом лелек ведуть науковці Національного парку “Пирятинський”. Перший в Україні подібний стрім запустили у селі Леляки на Полтавщині. У фокусі – місцеві лелеки Грицько та Одарка та їхні п’ять чорнодзьобих пташенят.

Про це розповідає Національний природний парк “Пирятинський” на своїй сторінці у  Facebook.

“Чорногуз Грицько кілька років тому оселився поблизу парку. Восени, під час буревію, його гніздо не витримало. Лелеці виготовили штучну платформу і торік встановили камеру для спостереження над гніздом. Цієї весни онлайн-трансляцію відновили, тільки-но лелека повернувся з теплих країв”, — розповів заступник начальника Полтавської ОВА Олексій Бруслик.

Зібраний відеоматеріал знадобиться науковцям та студентам кафедри екології та зоології Київського національного університету імені Тараса Шевченка для вивчення гніздової поведінки лелек. Але спостерігати за тим, як пара птахів – Грицько та Одарка – доглядає за п’ятьма своїми пташенятами, наживо може кожен за посиланням.

Чорногуз Грицько виявився гарним батьком і за гніздовий сезон 2022 року поставив на крило п’ятьох пташенят – найбільше в національному парку “Пирятинський”. “Важливим фактором успіху стало сінокосіння на луках в околицях Леляків. Коровам – сіно з природних луків національного парку, лелеці – чисті кормові угіддя для збору харчів молодняку, українцям – збережена природа”, – пишуть екологи.

Природоохоронці “Пирятинського” звертають увагу українців на проблему пластику. “Пластикові пакети, сітки, інший непотріб у гніздах замість гілок, сухої трави та листя – то каліцтво та загибель пташенят”, – йдеться у повідомленні. От і Грицько, не підозрюючи про можливі нещастя, натягав до гнізда замість гілок та сухої трави  багато пластикового непотребу. 

“У минулі роки, щоправда, з іншого лелечого гнізда, не змогло злетіти одне лелеченя, що заплуталось у залишках сітки. Крила не допомагають птахам врятуватися від пластику, на жаль”, – розповідає Тетяна Безпала, провідний фахівець з екоосвіти парку.

Екологи наголошують, що дрібні пластикові кришки від пляшок, деталі упаковок або предмети одноразового використання, що плавають на поверхні водойм під шаром водоростей – то хвороби, травми внутрішніх органів, виснаження та загибель птахів водно-болотних угідь, які проковтують все це замість риби. А покинуті риболовні сітки – то пастка для водоплавних птахів. 

Проблема пластикового забруднення та його наслідки для дикої природи – то екологічна катастрофа через людську недбалість.

Як розповідало раніше BitukMedia, українська монета з лелеками стала монетою року у світі. Пам’ятна монета “До 30-річчя незалежності України” номіналом 5 гривень перемогла у фіналі World Coin New.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі