Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Мальовничі поля, лелеки та вишиванка: українська монета стала монетою року у світі

Важливо

Пам’ятна монета “До 30-річчя незалежності України” номіналом 5 гривень перемогла у фіналі World Coin New і стала монетою року у світі. Таким було рішення журі, до складу якого входило понад 100 експертів з усього світу

Про це повідомляє Національний банк України.

“Краща з найкращих! Саме такою міжнародне журі визнало українську пам’ятну монету номіналом 5 гривень “До 30-річчя незалежності України”, – повідомили у НБУ. 

Зображення – Національний банк України

Монета з нейзильберу номіналом 5 гривень “До 30-річчя незалежності України” присвячена ухваленню Верховною Радою України 24 серпня 1991 року історичного документу – Акту проголошення незалежності України. Композиція на монеті зображує Україну: безкрайні мальовничі поля у вигляді стилізованих орнаментів, над якими летять лелеки, та зображення кольорової вишиваної стрічки, що символізує код нації і нагадує ДНК. 

Автором ескізу цієї монети став відомий український художник з Бережанщини Олег Шупляк. Скульптор монети – Володимир Атаманчук.

Раніше українська пам’ятна монета з лелеками здобула перемогу в номінації “Найхудожніша монета року”.

“Конкуренція була запеклою. До фіналу вийшли монети з України, Канади та Австрії. Проте за нашу монету проголосувала більшість членів журі. Ба більше, перемога здобута з вдвічі більшою кількістю голосів за її найближчого конкурента. І це вперше за історію конкурсу монета-переможниця мала такий великий відрив”, – повідомляють в НБУ. 

“Українські монети розповідають світу про нашу вільну незалежну державу, право на існування та територіальну цілісність якої нині ми відстоюємо на полі бою. Ми вдячні міжнародним експертам за увагу до України та високу оцінку наших пам’ятних монет, це є дуже цінним для нас”, – прокоментував заступник Голови Національного банку України Олексій Шабан. 

Міжнародний конкурс “Монета року” провели вже в 40-ий раз. У ньому взяли участь близько 2,3 тисячі монет з усього світу. На першому етапі відібрали 100 монет – по 10 на кожну номінацію. До списків потрапили 7 монет з України, з яких дві стали переможцями.

А саме в номінації “Найкраща монета про сучасну подію” здобула перемогу срібна монета номіналом 10 гривень. Вона називається “25 років Конституції України”. Автором ескізу став київський художник Владислав Яровий. Він створив пам’ятну монету як пазл, деталі якого поєднують цитати статтей Конституції, а силуетні постаті уособлюють народ України. 

Зображення – Національний банк України

Раніше за світове журі монета з лелеками зачарувала українців. За результатами відкритого голосування за кращу монету 2021 року в усіх трьох номінаціях – “Краще розкриття теми”, “Краще художнє рішення”, “Найпопулярніша монета” – перемогла пам’ятна монета з нейзильберу номіналом 5 гривень – “До 30-річчя незалежності України”.

Як розповідало раніше BitukMedia, мікродержава Ніуе (Полінезія) випустила монету “Воїн Азовсталі” на честь захисників Маріуполя. В її оздобленні викростила роботу українського художника Максима Паленка.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі