Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вперше пересадили кістковий мозок від неродинного донора з України

Важливо

В лікарні Охматдит вперше провели трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора з України. Операцію зробили 18-річному Олегу з Дніпропетровщини.

Про це повідомила пресслужба МОЗ.

Олег занедужав минулого літа. Спочатку батьки подумали, що у сина звичайний тепловий удар. Проте після аналізів стало зрозуміло: у хлопця апластична анемія у важкій формі. Це стан, при якому кістковий мозок людини припиняє виробляти достатню кількість клітин крові. Рятує у таких випадках тільки трансплантація кісткового мозку.

Раніше для подібних операцій шукали донорів за кордоном, але війна ускладнила ситуацію. “До вторгнення донорів знаходили з усього світу і стовбурові клітини могли доставити в Україну літаком. Однак з початком повномасштабної війни цей шлях ускладнився, а час у цій ситуації критичний: від моменту забору до трансплантації має минути не більше 72 годин”, – розповіли у міністерстві.

Фото – МОЗ України

Тому донора для хлопця почали шукати в Українському реєстрі донорів. “На наше щастя, якась чужа людина підійшла як донор і дала єдиний шанс моєму синові на життя. Чим більше буде українців в реєстрі, тим швидше будуть знаходитися донори для наших діток”, – цитують у МОЗ маму пацієнта Ірину.

В Українському реєстрі донорів кісткового мозку повідомили, що донор поділився 5% своїх стовбурових клітин. Забір клітин тривав приблизно 5 годин. Також там вказали, що пересадка кісткового мозку 18-річному Олегу стала 65-ою такою операцією в Україні. Олега вже виписали з лікарні.

Забір клітин для Олега тривав приблизно 5 годин. Особу донора не називають. Фото – Український реєстр донорів кісткового мозку

У 2021 році в Україні вперше трансплантували кістковий мозок дорослому пацієнту від неродинного донора. Тоді донором став хлопець з Німеччини.

Наразі в Українському реєстрі є 9187 потенційних донорів кісткового мозку. Охочі стати донором можуть безоплатно зареєструватися на базі двох донорських центрів.

Як розповідало раніше BitukMedia, в липні 2022 року у Львові успішно провели першу трансплантацію кісткового мозку дитині – трирічній дівчинці з Волині.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі