Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Українські медики вперше пересадили пацієнту кістковий мозок від неродинного донора

Важливо

У Черкаському онкологічному диспансері відбулася трансплантація кісткового мозку дорослому пацієнту від неродинного донора. Таку процедуру в Україні провели вперше.

Про це повідомили Український реєстр донорів кісткового мозку та засновниця ГО «Всеукраїнська платформа донорства “iDonor”» Ірина Заславець.

“Нарешті! Нарешті я можу фразу, про яку мріяла останні десять років, лікуючись в Німеччині: “Українці більше не мусять їздити за кордон на трансплантації кісткового мозку! Усі ці операції, і дорослим, і дітям, виконують в нашій країні”, – зауважила Ірина.

Трансплантацію здійснювали лікарі Черкаського обласного онкологічного диспансеру та клініки «Охматдит». Процедуру повністю профінансували за кошти держбюджету.

Фото: Iryna Zaslavets / Facebook

Пацієнткою є 18-річна Еліна з Черкащини, яка у вересні 2019 року захворіла на гостру мієлоїдну лейкемію (рак крові). Ситуацію ускладнювала мутація генів.

Після курсів хімієтерапії у клініці «Охматдит» рак відступив. Розпочалася ремісія, але мутація зберігалася. Дівчина отримувала підтримувальну терапію. Однак у травні цього року у неї стався рецидив. Єдиним шансом залишалася трансплантація кісткового мозку. Донорів у родині не було. 

Заславець зазначила, що раніше для такої процедури було необхідно їхати за кордон, проте стан дівчини цього не дозволяв. Зрештою, зусиллями фахівців UBMDR вдалося знайти сумісного донора — хлопця з Німеччини.

Трансплантація в Україні

Операції з трансплантації органів в Україні стали можливими з квітня 2019 року, відколи набув чинності закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». Він, зокрема, регулює пересадку органів від померлої людини.

У 2019-му в Ковелі вперше за 15 років трансплантували серце. Для операції пацієнта везли з Києва. 4 липня 2020-го у Львові зробили потрійну операцію з трансплантації: пересадили серце та дві нирки. Наприкінці грудня львівські лікарі провели першу в західній Україні операцію з трансплантації печінки.

А у квітні українські лікарі вперше за 13 років пересадили кістковий мозок. Упродовж 2021 року в Україні запланували зробити щонайменше 250 операцій з трансплантації органів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі