Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Народилася дитина із ДНК від трьох різних людей

Важливо

У Британії народилося перше немовля, яке отримало гени від трьох різних людей. Більшість генокоду воно отримало від біологічних батьків і 0,1% геному – від жінки-донора.

Про це повідомляє ВВС.

Експериментальний метод застосували, аби уникнути мітахондральних захворювань. В Управлінні із репродуктивних функцій та ембріології Великобританії підтвердили, що “менше п’яти” немовлят народилися за допомогою новаторської методики донорства мітохондрій, спрямованої на запобігання руйнівним мітохондріальним захворюванням.

Мітохондріальні захворювання невиліковні і можуть призвести до смерті немовляти протягом декількох днів після народження.

Лікарі використали техніку, яка є модифікованою формою ЕКЗ та використовує мітохондрії зі здорової донорської яйцеклітини для заміни дефектних мітохондрій у яйцеклітині матері.

Хоча отримані діти успадковують ДНК обох батьків і донора, ДНК донора важлива лише для створення здорових мітохондрій, не впливає на інші риси, такі як зовнішність. Тож донор не є “третім батьком”.

Мітохондрії – це крихітні органели всередині майже кожної клітини тіла, які перетворюють їжу в корисну енергію. Дефектні мітохондрії перестають живити організм і призводять до пошкодження мозку, виснаження м’язів, серцевої недостатності та сліпоти. Вони передаються тільки від матері. Мітохондрії мають власну генетичну інформацію – їх ДНК дещо відрізняється від ДНК інших клітин людини.

Британія не є повністю новатором у використанні цієї технології. Перша дитина, народжена з мітохондріями від донора, з’явилася на світ в йорданській сім’ї, яка проходила лікування в США в 2016 році. У Британії подібні процедури дозволили у 2015 році.

Як повідомляло BitukMedia, aмериканським хірургам вперше вдалося виправити ваду розвитку головного мозку плоду просто в утробі матері. У дитячій лікарні Бостона вони використали малоінвазивну процедуру, яка називається емболізацією. Після втручання дитина народилась без патологій.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі