П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Провели першу у світі внутрішньоутробну операцію на головному мозку (ВІДЕО)

Важливо

Американським хірургам вперше вдалося виправити ваду розвитку головного мозку плоду просто в утробі матері. У дитячій лікарні Бостона вони використали малоінвазивну процедуру, яка називається емболізацією. Після втручання дитина народилась без патологій.

Про це повідомляє IFLScience.

У 34-тижневого плоду було діагностовано мальформацію вени Галена. Це небезпечна судинна патологія, через яку артерії поєднуються безпосередньо з венами, а не з капілярами. Це означає, що приплив крові до вен набагато вищий, ніж у нормі.

Мальформація може призвести до загибелі малюка в перші дні його життя, а тим, хто виживе, загрожує крововилив у мозок. Серед наслідків патології – легенева гіпертензія, серцева недостатність, гідроцефалія, а також відставання у фізичному та розумовому розвитку. Шанс на здорове життя дітям дають можливості ендоваскулярної хірургії.

Мальформацію вени Галена, як правило, діагностують під час вагітності, а лікують – після народження. Йдеться про малоінвазивну процедуру, в ході якої хірург проникає в судинну систему головного мозку через пах і вводить препарат для зупинки кровотечі. Бостонські лікарі провели аналогічну операцію, але цього разу вона була цілком внутрішньоутробною. За допомогою ультразвуку медикам вдалося заблокувати судини високого тиску в головному мозку плода – так вони запобігли стрибку тиску під час пологів. Уся операція тривала менше двох годин.

“Ми раді повідомити, що дівчинка, якій вже шість тижнів, розвивається добре, не приймає жодних медикаментів, нормально харчується та набирає вагу. Невдовзі вона поїде додому. Немає жодних ознак будь-якого негативного впливу на мозок”, — заявив один з директорів Центру цереброваскулярної хірургії в дитячій лікарні Бостона Даррен Орбах.

Після народження результати неврологічного обстеження дитини були задовільними. За словами Орбаха, така внутрішньоутробна операція допоможе немовлятам з патологіями головного мозку вижити, а також знизити ризик їхньої інвалідності.

Як розповідало раніше BitukMedia, львівські лікарі проопервали немовля із важкою формою епілепсії.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі