П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В Угорщині знайшли могилу давньоримського хірурга. Що він там робив?

Важливо

Могилу лікаря, який майже дві тисячі років лежав у землі, виявили археологи недалеко від міста Ясберень в Угорщині. Разом з небіжчиком похованим виявився цілий набір медичних інструментів — аналогічний раніше знаходили лише в Помпеях. Як професійний лікар з Риму потрапив на береги Дунаю?

Про це розповідає сайті факультету гуманітарних наук Університету Етвеша Лоранда.

Точної дати поховання лікаря археологи Університету Етвеша Лоранда у Будапешті та Музею Яса поки не встановили. Але мають дані радіовуглецевого датування –  лікаря поховали в I столітті нашої ери. В одній могилі з лікарем дослідники знайшли інструменти рідкісної якості. Їх використовували для лікування та оперативного втручання.

Археологи відзначають, що I століття в Ясшазі, історичній області у центральній частині Середньодунайської рівнини, можливо, було перехідним періодом між кельтським і римським періодами. Тому і дивно, що лікар, оснащений таким престижним обладнанням, відвідав цей регіон. Швидше за все, кажуть вчені, добре екіпірований лікар і, можливо, навчений у столиці імперії, міг вирушити в цей район, щоб когось врятувати.

Інструменти лежали в дерев’яній скрині в ногах у лікаря. Там знайшли плоскогубці, голки, пінцети, залишки ліків та скальпелі найвищої якості — з мідного сплаву, зі змінними сталевими лезами. Крім того, на коліно покійника поклали гострильний камінь. Судячи з слідів зношування, його використовували для змішування трав та інших ліків.

Інструменти з поховання. Фото – Magyar Múzeumok

На кістках небіжчика не виявили жодних видимих слідів травм чи хвороб. Також немає вказівок на те, чи був хірург місцевим жителем із достатком та можливістю придбати такий вишуканий набір інструментів, чи лікарем, який прибув у цей район з римськими легіонами. Втім, факт наявності у нього таких інструментів, швидше за все, вказує на другий варіант. Зразки скелета піддадуть аналізу стабільних ізотопів та аналізу ДНК, щоб дослідити можливі особливості його здоров’я та визначити походження.

Череп людини, похованої в I столітті нашої ери разом з медичними інструментами. Фото – Magyar Múzeumok

Якісний медичний набір – вкрай рідкісна знахідка в будь-якому місці римського світу. Аналогічні хірургічні інструменти раніше знаходили хіба що на територіях Римської імперії, а скальпелі — в галльських пам’ятниках. До цього часу вчені знаходили лише один такий повний зразок — у Помпеях, благополучному місті, де наявність кваліфікованого хірурга з гарним обладнанням нікого б не здивувала. Але що робив його колега на краю імперії? Археологи схильні вважати, що для відвідування лікарем цих “варварських” земель мала статися “якась екстраординарна подія”. Яке саме — ще потрібно з’ясувати. 

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені виявили підводний цвинтар карантинної лікарні 19-го століття.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі