Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Історик стверджує, що ідентифікував міст за спиною Мони Лізи

Важливо

Італійський історик Сільвано Вінчеті з’ясував, який міст намальований за спиною Джоконди на картині Леонардо да Вінчі “Мона Ліза”. Це відкриття може розкрити одну з таємниць найвідомішого полотна світу. Містечко в Тоскані, якому належить історичний віадук, насолоджується загальною увагою.

Про це розповідає The Guardian.

Спираючись на історичні документи, зображення з безпілотників, а також порівнюючи картину та знімки місцевості, Сільвано Вінчеті стверджує, що за спиною Мони Лізи Леонардо да Вінчі зобразив етрусько-римський міст Роміто ді Латеріна з провінції Ареццо. 

На прес-конференції у Римі Вінчеті розповів, як він проводив дослідження. Чоловік звернув увагу, що обидва мости – історичний та мистецький – мають чотири арки. Зважаючи на те, що на сьогодні від Роміто ді Латеріна збереглася лише одна, Вінчеті виміряв ширину між берегами та проаналізував розмір конструкції, що залишилась. В підсумку він встановив, що між берегами містились саме чотири арочні склепіння.

Історик Сільвано Вінчеті. Фото – Andrew Medichini/Associated Press

На початку 16 століття, коли була написана картина, це був дуже жвавий міст, сказав Вінчеті. Перекинутий ще древніми римлянами через річку Арно, він суттєво скорочував відстань між тосканськими містами Ареццо та Флоренцією. “Форма Арно тут повністю відповідає тому, що Леонардо намалював на пейзажі ліворуч від жінки”, — каже історик.

Він переконаний, що да Вінчі намалював саме цей міст, адже художник часто бачив його на початку 16 століття. Відомо, що під час роботи над “Моною Лізою” Леонардо да Вінчі проживав неподалік цього віадука. Вінчеті знайшов документи, що свідчать про те, що Леонардо на момент написання “Мони Лізи” проживав неподалік у містечку Фьезоле з дядьком священиком. Великий митець епохи Відродження на той час був на службі в кардинала Чезаре Борджіа, а потім у П’єро Содеріні, флорентійського державного діяча.

Суперечка про те, який саме міст намальований на полотні, точиться вже багато років. Але відкриття Сільвано Вінчеті може нарешті поставити крапку. Попередньо історики схилялись до двох можливих місць – мостів Буріано та Боббіо. Проте кількість арок цих віадуків не збігається із спорудою на картині:  міст Буріано має шість арок, а міст Боббіо навіть ще більше.

Від мосту залишилася лише одна арка, яка може бути орієнтиром, зображеним на портреті “Мони Лізи”. Фото / Google Earth, Скріншот

Мер Латеріни Симона Нері каже, що теорія Вінчеті викликала великий ажіотаж у містечку з населенням близько 3500 людей. “Нам потрібно спробувати врятувати те, що залишилося від мосту, для цього знадобиться фінансування”, – сказала вона.

Як розповідало раніше BitukMedia, Леонардо да Вінчі на століття випередив час у розумінні процесів гравітації. Таких висновків дійшли дослідники, які вивчали його замальовки в щоденниках.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі