П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Лише 0,65 міліметра: виявлено найменший у світі рак шкіри

Важливо

Американські лікарі з Портленда потрапили до Книги рекордів Гіннеса, виявивши найменший у світі рак шкіри на щоці жінки. Пляма розміром 0,65 мм була ледь помітна неозброєним оком.

Про це повідомляє Interesting Engineering.

Найменшу цятку раку шкіри у світі виявила та описала група дерматологів з Орегонського університету здоров’я і науки. 

61-річна Крісті Стаатс звернулась в клініку для перевірки новоутворення, яке її турбувало. Але воно виявилося доброякісним. Однак під час огляду дерматолог Олександр Вітковські чи не випадково помітив дрібну плямку на правій щоці жінки — її певні особливості спантеличили фахівця. І, як виявилося, недарма: пізніше тести підтвердили наявність крихітної меланоми.

Крісті Стаатс каже, що вона неймовірно вдячна за те, що її меланому виявили вчасно. Фото – OHSU/Christine Torres Hicks 

Відсутність відповідного обладнання не дозволяла встановити точний діагноз одразу. Вітковські звернувся до колег з Орегонського університету здоров’я та науки, які мали необхідне обладнання. Для пошуку та аналізу новоутворення команда використала дерматоскопію (метод дослідження уражень шкіри) та конфокальну мікроскопію (точний неінвазивний метод візуалізації).

Після біопсії з використанням фарбування та молекулярного тестування група медиків та вчених підтвердила попередній діагноз.  Дослідження було опубліковано у Dermatology Practical & Conceptual.

1 травня після публікації докладного звіту суддя з Книги рекордів Гіннеса нагородив команду сертифікатом, який підтверджує, що вони виявили “Найменший рак шкіри”.

Доктор Вітковскі та доктор Лудзік (на фото) – команда чоловіка та дружини – описують випадок на заході 1 травня. Фото – OHSU/Christine Torres Hicks 

Крісті Стаатс каже, що вона неймовірно вдячна за те, що її меланому виявили до того, як вона встигла збільшитись або поширитися, і що вона опинилася “в потрібному місці у потрібний час… з правильною технологією”.

Пацієнтці з такою недугою дійсно пощастило, якщо так можна сказати. Захворювання встигли виявити на дуже ранній стадії — шанси на успішну боротьбу з меланомою в такому разі в рази вищі.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені навчили штучний інтелект ефективно виявляти рак.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі