П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Перетнув межу”: суд заборонив здавати донорську сперму батьку 600 дітей

Важливо

У Нідерландах суд заборонив 41-річному музиканту Джонатану Джейкобу Мейєру бути донором. Чоловік вже став батьком близько 600 дітей по всьому світу. У разі порушення заборони йому загрожує штраф на суму до 100 тисяч євро.

Про це пише Independent.

Заборонити Джонатану Джейкобу Мейєру здавати свою сперму майбутнім батькам, а ту, що пожертвував клінікам або банкам сперми раніше, більше не використовувати – такими були позовні вимоги проти нідерландця. Позов подав фонд Donor Child Foundation як представник групи дітей цього донора та їхніх батьків разом з матір’ю одного з них. 

“Я сподіваюся, що це рішення призведе до заборони масового донорства і пошириться на інші країни. Ми повинні триматися пліч-о-пліч і захищати наших дітей від несправедливості”, — підкреслила жінка. На думку позивачів, продовження донорства Мейєра порушило право на повагу до приватного життя батьків і донорських дітей. До того ж, деякі батьки вказали, що нізащо не звернулися б до Мейєра, якби знали, скільком дітям він вже дав життя.

У Donorkind Foundation зазначили, що Мейєр “перетнув межу”. Донорством чоловік займається з 2007 року. За цей час від генетичного матеріалу Майєра народилося близько 600 дітей, – йдеться у матеріалах, переданих до суду.

Джонатан Джейкоб Мейєр в залі суду. Фото –  Videostill

“Всі ці батьки зараз зіткнулись з тим фактом, що їхні діти є частиною величезної родинної мережі з сотнями зведених братів і сестер, яких вони не обирали”, – наголосили юристи. Суддя, який розглядав справу, підкреслив, що Мейєр “навмисне брехав, щоб переконати використовувати його як донора”, і приховував справжні масштаби свого донорства. А тепер дії Мейєра можуть негативно вплинути на психологічний стан дітей: через велику кількість братів та сестер вони можуть зіткнутися з проблемами ідентичності та страхом підвищеного ризику інцесту.

Згідно з нідерландськими клінічними рекомендаціями, від донорської сперми однієї людини не повинно народжуватися більше 25 дітей у 12 сім’ях. 

“Ентузіазм” Майєра намагались зупинити ще 2017 року. Тоді Товариство акушерства та гінекології Нідерландів заборонило йому здавати біоматеріал. Натомість чоловік вийшов на міжнародний рівень – почав співпрацювати із закордонними банками сперми. Крім того, він розміщував інформацію про свої послуги на спеціалізованих сайтах.

І от тепер Джонатану Джейкобу Мейєру, який зараз проживає в Кенії, заборонено рекламувати свої послуги та співпрацювати з організаціями, які шукають потенційних батьків. Також Майєр не може зв’язуватися з ймовірними батьками дітей, які зачаті за допомогою його сперми. Йому, серед іншого, наказали надати список усіх клінік, де він здавав сперму, та написати їм, щоб вони знищили свої запаси. За кожну подальшу здачу біоматеріалу нідерландцю загрожує штраф на суму до 100 тисяч євро. 

Як розповідало раніше BitukMedia, в Іспанії інженери створили робота, який автоматизував процедуру ЕКЗ.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі