Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Причиною спалаху над Київщиною став 300-кілограмовий болід: де шукати докази

Важливо

Причиною спалаху над Києвом ввечері 19 квітня став політ боліда вагою до 300 кг. Подробиці навела Міжнародна метеорна організація (IMO) на своєму сайті.

Дослідники вивчили записи з відеокамер в Україні, Угорщині та Словаччині, які зафіксували політ космічного об’єкта. Їм вдалося визначити 132 км траєкторії польоту з похибкою у кількасот метрів.

Вперше болід помітили на висоті 98 км над Великою Димеркою на Київщині, а над Києвом він пройшов на 80 км і продовжив рух на південний захід зі швидкістю 29 км/с.

Фото з відкритих джерел

Метеороїд мав початкову вагу 200-300 кг, зазначили в ІМО. На висоті 38 км він розпався на безліч дрібних фрагментів менше 1 кг. Після цього було ще декілька спалахів. Востаннє болід помітили на висоті 28 км, коли його швидкість була близько 10 км/с.

Через велику початкову швидкість тільки маленькі метеорити могли впасти на землю. На думку науковців, їх можна знайти десь між містами Попільня, Романівка, Строків і Паволоч на Житомирщині, – повідомляє “Суспільне”.

Нагадаємо, жителі Києва та області ввечері 19 квітня спостерігали у небі яскравий спалах. Після цього було оголошено сигнал повітряної тривоги. Спершу у КМВА заявили, що це було падіння космічного супутника NASA, але у Повітряних Силах цю інформацію не підтвердили. Попередньо спалахи на Києвом пов’язали з падінням супутника чи метеорита.

Роб Маргетта з офісу зв’язку NASA повідомив журналістам, що спалах у небі над Києвом близько 22:00 19 квітня не пов’язаний з падінням супутника американського космічного агентства NASA, який у той момент перебував на орбіті.

Як розповідало раніше BitukMedia, 13 лютого над Ла-Маншем вибухнув метеорит діаметром близько 1 м. Це сьомий випадок у світі, коли науковці змогли передбачити входження космічного тіла в атмосферу Землі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі