Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дослідники перетворюють опудала птахів на дрони (ВІДЕО)

Важливо

Американські вчені створюють дрони з опудал птахів. Вони хочуть використовувати пристрої для менш руйнівного моніторингу дикої природи та дізнатися більше про польоти пернатих.

Про це розповідає Smithsonian Magazine.

Нетрадиційний підхід щодо дикої природи вирішила використати група дослідників з Інституту гірничовидобутку та технологій (Нью-Мексико, США). Вони збирають загиблих птахів, віддають їх таксидермістам, а вже потім опудала перетворюють на дрони.

Раніше інженер-механік, професор Мостафа Хассаналян, провідний автор цієї роботи, намагався вивчати особливості польоту диких птахів за допомогою повністю механічних пристроїв, що імітували птахів. Він захистив дві магістерські дисертації з безпілотних літальних апаратів з крилами зі штучного матеріалу, який він розробив сам. Але результати дослідника не задовольнили. Він черпав натхнення в дикій природі, але його моделі не були ефективні настільки, наскільки ефективні справжні птахи.  

Нинішню ідею перетворити мертвих птахів на безпілотники він називає “реверс-інжинірингом”. “Тепер ми можемо використати перепроєктованих птахів та мертвих птахів, зробивши з них дрони. Єдине, чим нам потрібно забезпечити їх, щоб оживити, це механізм виснаження, помістити його в їхнє тіло, і все готове, – пояснив Хассаналян. – У них уже є крила, є голова, тіло, все є. Тому ми проводимо зворотне проєктування”.

Доктор Хассаналян та його команда проаналізували вагу, частоту помахів крилами та кут їхнього нахилу у живих птахів, щоб створити щось подібне.

Дрони-опудала для вивчення птахів зараз проходять випробування у спеціально побудованій клітці в університеті. Їхнє завдання — збір даних про формування пташиних зграй та про механіку польоту.

Ці дані, за задумом вчених, будуть застосовуватися в авіаційній промисловості для розробки нових літальних апаратів. Хассаналян вважає, що птахи набагато економніше використовують енергію, ніж сучасні літаки чи дрони. І, якщо розібратися, як саме це відбувається, можна буде витрачати значно менше палива.

Поки що дрон-опудало здатний провести в польоті лише 20 хвилин — це дуже мало. Тому основні зусилля команди дослідників зосереджені на тому, щоб дрон літав набагато довше – так живі птахи зможуть сприймати його за свого.

Як розповідало раніше BitukMedia, в Україні створили дрон, який можна зібрати без клею.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі