Середа, 8 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У Чернігові розкопали слов’янське поховання пізніх язичників

Важливо

У Чернігові під час розкопок траншеї водогону по вул. Любецькій археологи знайшли рештки поховання слов’ян ХІ-ХІІ ст. Воно свідчить, що на той час місцеве населення не повністю християнізувалося і зберігало язичницькі традиції.

Про це розповів на сторінці у Facebook археолог Ігор Ігнатенко.

За словами археолога, науковці і раніше знали про могильники на цій території. Однак поки не зрозуміло, чи були розкопані нині поховання частиною “поясу могил”, написаних вздовж великих доріг, чи належали до старовинної Любецької дороги.

Ігнатенко відзначає, що факт поховань під курганами у ХІ-ХІІ ст. свідчить, що слов’яни не одразу стали християнами. Але певний вплив християнства історик відзначає. Спочатку зникла традиція трупоспалення – адже спалене тіло не може воскреснути для Страшного суду. А потім перестали вбивати інших людей і хоронити їх разом із покійником.

Як повідомляло BitukMedia, департамент інформаційно-комунікаційних технологій КМДА та команда “Київ Цифровий” оцифрувала унікальні археологічні знахідки, які контрабандисти намагалися вивести із України. Побачити пам’ятки історії можна у віртуальному музї національної спадщини на туристично-культурному хабі Києва.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі