Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Спіраль у крижаному небі: незвичайному явищу знайшли пояснення

Важливо

Фотограф Тодд Селет, який називає себе “мисливцем за північним сяйвом”, рано-вранці 15 квітня вперше зіткнувся з дивовижним метеорологічним феноменом. На тлі полярного сяйва, що переливається зеленими вогнями, в небі раптово виникла сяюча блакитна спіраль і збільшилася в розмірах. Незвичайному явищу згодом знайшлося пояснення.

Про це розповідає Sciencealert.

Тодд Селет, який тієї ночі полював на сяйво на Алясці, біля міста Дельта Джанкшн, встиг зняти відео тривалістю трохи більше хвилини і виклав його у себе в соцмережах. Чоловік часто знімає зоряне небо, але вперше під час зйомки він помітив настільки незвичайний об’єкт.

“Я подумав, що це за чортівня?!”, – розповідає Селет PetaPixel. “Я почав фотографувати, і згодом спіраль ставала тільки дедалі помітнішою”. Селет каже, що об’єкт почав збільшуватися у розмірах й опинився просто над ним за кілька хвилин. Фотограф “зовсім не уявляв, що це”, але не розгубився і встановив свій Nikon D850 на штатив, аби встигнути сфотографувати це явище.

Фото – Тодд Селет

Щоб зрозуміти, що ж це було, Селет порився в Мережі і знайшов дуже просте пояснення такому феномену. За три години до появи спіралі в Каліфорнії на космодромі Ванденберг відбувся запуск ракети Falcon 9 компанії SpaceX, яка вивела на навколоземну орбіту понад 50 супутників. Фотограф знаходився на відстані 4828 кілометрів від місця запуску.

Камера, встановлена на дослідному полігоні Покер-Флет Університету Аляски, також зафільмувала дивний вир.

Після того, як другий ступінь ракети Falcon 9 виконав свою місію, вона повернулася на Землю, закрутившись вражаючою спіраллю, пояснюють фахівці. Водяна пара з вихлопних газів двигуна ступеня замерзла у верхніх шарах атмосфери, перетворившись на крихітні кристали, які так ефектно, практично інопланетно, блиснули блакитним вогнем у сонячних променях.

Раніше BitukMedia розповідало про іншого “мисливця за полярним сяйвом” – Маркус Варіка та його неймовірні світлини.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі