Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пітон відклала 96 яєць за один раз і встановила новий рекорд

Важливо

5-метрова самка бірманського пітона з Флориди (США) здивувала всіх вчених, які стежили за нею. За раз вона примудрилась відкласти 96 яєць. Це найбільший розмір кладки, колись задокументований серед бірманських пітонів у дикій природі

Про це розповідає Iflscience.

Ця самка пітона Національного заповідника Big Cypress, що на півдні Флориди, неподалік Майамі, вже увійшла до історії. Незважаючи на те, що вона пітон бірманський, плазун однозначно заслуговує на звання почесної багатодітної флоридійки. З 96 яєць однієї її кладки вилупились 83 пітончики!

Зображення – U.S. Geological Survey

За словами Емі Якель Адамс з Геологічної служби США, яка відповідальна за відстеження цієї самки пітона, йдеться про найбільший розмір кладки, колись задокументований серед бірманських пітонів у дикій природі. Типовим для виду є приблизно половина цієї кількості.

Пітон вперше привернула увагу вчених 23 травня 2022 року після того, як відклала яйця, кількість візуально яких здавалась незвично великою. Через те, як пітони висиджують своє потомство, точну кількість яєць можна підрахувати, тільки коли яйця близькі до вилуплення.

За словами вчених, з відкладених 96 яєць вилупились 83, а решта 13 виявились нежиттєздатними. Деякі з цих нежиттєздатних яєць були меншими і деформованими в порівнянні з їхніми успішними братами і сестрами: яйця, що дали потомство, в середньому мали близько 7,7 см завдовжки, а нежиттєздатні – лише 5,5 см.

Зображення – U.S. Geological Survey

Бірманські пітони, як випливає з їхньої назви, не є місцевими мешканцями цієї території – технічно їх класифікують як інвазивний вид. Але з 1970-х років їхня популяція невпинно зростає. Те, що колись було кількома домашніми тваринами-втікачами, завезеними з Південно-східної Азії, зараз обчислюється тисячами – зростає на волі і вільно розмножується.

Вважається, що бірманські пітони не становлять загрози для людей: вони не отруйні і контактів з людьми уникають. Але, поширення бірманських пітонів у Флориді, тим не менш, знищило ті види, які колись були поширені в цьому штаті. Ці плазуни знищують свою здобич, стискаючи її до смерті, а потім повільно ковтаючи.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Національному парку “Еверглейдс” (Флорида, США) 5-метровий пітон повністю проковтнув крокодила. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі