П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

50 років неволі: найстарішу у світі косатку вирішили випустити в море (ВІДЕО)

Важливо

Прийнято рішення випустити косатку Лоліту з океанаріума Майамі (США). Тварині 57 років, 52 з них вона провела у неволі. У світі немає іншого китоподібного, кого б утримували у неволі аж так довго.

Про це розповідає The Guardian.

Лоліту (також відому під ім’ям Токітае (Tokitae) витягли з вод поблизу Вашингтона 1970 року — тоді їй було близько чотирьох років. Багато років косатка виступала в океанаріумі, доки не захворіла. А нещодавно керівництво океанаріуму разом з некомерційною організацією “Друзі Лоліти” вирішили таки відпустити тварину.

Зараз, коли Лоліті 57 років, вона вважається найстарішою косаткою у неволі. Всі ці роки вона провела у найменшому вольєрі для косаток у Північній Америці.

Тотікае є найстарішою косаткою, яку утримують в неволі, і тепер її можуть випустити. Зображення – Nuri Vallbona/AP

Новині зраділи насамперед активісти PETA – організації із захисту прав тварин. Вони не лише вимагали повернути косатку в дику природу, а й намагалися окупувати океанаріум. Також вони через суд вимагали покарати керівництво закладу.

Справа в тому, що в останні роки Лоліта мала проблеми зі здоров’ям, спричинені умовами її утримання в неволі. Мала проблеми із травленням через те, що її годували гнилою рибою, та шкірні інфекції через воду, в якій вона перебувала.

У червні 2022 року незалежна оцінка стану Лоліти показала, що стан її здоров’я покращився. Тоді ж було прийнято рішення більше не змушуватимуть косатку виступати перед публікою, а згодом дати  можливість повернутися в море. На те, аби Лоліта змогла повернутись у дику природу, знадобиться від 18 до 24 місяців.

За оцінками, тривалість життя диких косаток становить від 50 до 90 років, тому повернути Лоліту до її сім’ї потрібно якомога раніше.

Опинившись на волі, Лоліта, як сподіваються, зможе отримати шанс на возз’єднання зі своєю зграєю і поплавати у водоймі, значно більшій, ніж басейн океанаріума в Маямі.

Лоліта офіційно вважається “південною косаткою”. Цьому різновиду косаток загрожує серйозна небезпека зникнення. Їх залишилось лише близько 70 особин. 2005 року південних косаток додали до списку видів, що зникають.

Раніше BitukMedia розповідало про перший відомий випадок “усиновлення” косаткою малюка чужого виду. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі