Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Новий “Байрактар” з українським двигуном представив Ердоган

Важливо

У Туреччині створили надзвуковий безпілотний літак Bayraktar Kizilelma (“Червоне яблуко”) з українським двигуном. Президент Туреччини Реджеп Ердоган особисто презентував новий безпілотник.

Про це повідомляє Meta.ua.

Анонс Bayraktar Kizilelma відбувся ще у квітні 2021 року, а в грудні безпілотник здійснив свій перший політ. Президент Туреччини показав, який вигляд має новий безпілотник-винищувач.

На своїй сторінці у Twitter Ердоган опублікував фото з новою розробкою турецької компанії, до якої приклалися українці. Президент не став підписувати фото і обмежився символом, який зображує прапор Туреччини.

Bayraktar Kizilelma — реактивний надзвуковий безпілотний апарат. Він оснащений турбореактивним двигуном АІ-25ТЛТ, виробником якого є “Мотор Січ”. Злітати та сідати БпЛА буде на палубу універсального десантного корабля TCG Anadolu (L-400), який зараз будується, безкатапультним способом і за допомогою тросів і вловлювальних гаків

Його вантажопідйомність близько 1500 кг, а максимально допустима злітна вага — близько 6 тисяч кг. За розрахунками, максимальна швидкість дрона становитиме 900 км/год, крейсерська – 740 км/год, бойовий радіус – 930 км, робоча висота – 10 668 м, стеля – 12 000 м. У повітрі без дозаправлення зможе перебувати близько п’яти годин.

Розробники стверджують, що Kizilelma зможе здійснювати агресивні маневри під час повітряного бою, а також переміщатися практично непомітно для противника завдяки малій радіолокаційній площі. Для зльоту безпілотнику достатньо короткої смуги, що дасть змогу запускати його з авіаносців.

Як розповідало раніше BitukMedia, військові США прагнуть створити новий безпілотний літак, який міг би злітати та приземлятися майже в будь-якій точці світу. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі