П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Будує нори під землею: вчені виявили новий вид отруйного павука (ВІДЕО)

Важливо

В Австралії знайшли новий вид люкового павука, повідомив  сайт Державного музею Квінсленду. Один з провідних дослідників музею доктор Майкл Рікс сказав, що це “великий і гарний” вид павуків.

Про це розповідає NBC News.

Павука знайшли біля міста Бригалоу, Центральний Квінсленд. Вчені вирішили назвати його Euoplos dignitas. Як зазначили у музеї, ім’я походить від латинського dignitas, що означає «гідність» або «велич». 

Йдеться про вид павуків, що закривають свої нори “люком” (англійською – trapdoor spider, слово trapdoor означає “люк”). Незважаючи на те, що австралійська команда вчених не уточнила, якого розміру їхня знахідка, за даними National Geographic, люкові павуки зазвичай мають довжину до 4 см і гніздяться під землею. Це волохаті тропічні павуки, і їхні укуси можуть викликати у людей біль і набряки.

Euoplos dignitas живе у лісі, будує нори під землею. Павук у природі живе до 20 років. 

Самки Euoplos dignitas зазвичай дещо крупніші за самців. Фото – Queensland Museum

Самки Euoplos dignitas зазвичай дещо крупніші за самців, кажуть вчені. Вони все життя проводять під землею, а самці покидають свої нори приблизно за п’ять – сім років, щоб знайти собі пару. 

Павуки активні здебільшого вночі, сидять біля люка в норі і чекають, доки пролетять комахи, а потім нападають. Свою здобич вони знешкоджують за допомогою отрути, але, за словами Рікса, для людей  небезпеки не становлять. 

Вчені припускають, що більшість представників цього виду павука було знищено в ході розчищення земель. Вони вирішили віднести Euoplos dignitas до виду, що зникає.

Як розповідало раніше BitukMedia, Фінські вчені відкрили новий вид тихоходів і назвали його на честь змії лорда Волан-де-Морта. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі