Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Новий вид “безсмертних” назвали на честь подруги лорда Волан-де-Морта

Важливо

Фінські вчені відкрили новий вид тихоходів і назвали його Macrobiotus naginae. На честь Нагайни, змії лорда Волан-де-Морта з серії книг про Гаррі Поттера. Тихоходи вважаються практично безсмертними істотами – виживають у найекстремальніших умовах

Про це пише Daily Mail.

Тихоходи – близькі до членистоногих мікроскопічні восьминогі безхребетні розміром від 0,05 до 1,2 мм. Ці істоти живуть практично скрізь, де є волога. 

У природі налічується близько 900 видів тихоходів. І всі вони є одними з найвитриваліших організмів на Землі.

Висушені на 98%, під високим тиском і навіть в умовах космічного вакууму – тихоходи виживуть в таких екстремальних умовах.

Зазвичай вони зустрічаються у вологому мікросередовищі, створеному лісовими мохами та вологим листям, але їхня здатність виділяти внутрішню воду та ставати сухими дозволяє їм жити у відносно сухих місцях, таких як піщані дюни.

Але один недолік в них такі є – тихоходи не просто так дістали своє ім‘я. Вони не вміють швидко пересуватися. Швидкість тихоходів – 23 мм на годину.

Тихохід Нагайна живе у мохах, лишайниках та опалому листі у піщаних дюнах фінського нацпарку Рокуа. Виявлено, що новий вид має менші кігті, які допомагають йому повзати крізь крихітні піщинки. А ще “нагайни” здатні виділяти надлишок води, щоб адаптуватися до сухих умов середовища.

Змія Нагайна. Фрагмент з х/ф «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії: Частина 1»

Загалом вченим вдалося знайти у зразках рослинності 47 нових тихоходів і десять їхніх білуватих яєць.

Як повідомляло раніше BitukMedia, “хробаками Елвіса” назвали вчені мікроорганізми, нещодавно виявлені у Каліфорнійській затоці. Їхні блискучі лусочки нагадали дослідникам концертні комбінезони короля рок-н-ролу. З’ясувалось, що істоти вирізняються агресивним характером.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі