Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Мова посмішок – вчені підказали, як нам спілкуватися зі своїми котами

Важливо

Британські вчені дійшли висновку, що спілкуватися з домашніми котами і кицьками їхньою мовою зовсім не складно. Все вирішує посмішка. Але не варто посміхатися по-людськи, скалячи зуби, краще посміхніться, як кішка — примруживши очі.

Про це пише Science Alert.

У новому дослідженні вчені з університету Сассекса у Великій Британії зосередились на тому, щоб допомогти людям розгадати котячу мову і нарешті порозумітися зі своїми вихованцями.

За словами авторки дослідження Карен МакКомб, існує свого роду котяча посмішка — власники тварин, ймовірно, помічали, що розслаблений і задоволений кіт сидить з “частково закритими очима” і повільно кліпає. Вчені дійшли висновку, що це і є посмішка котів і, мабуть, люди можуть спілкуватися з вихованцями, копіюючи її.

В ході дослідження провели два експерименти. Під час першого власники повільно кліпали двом десяткам кішок з 14 різних домоволодінь. Як тільки кішки влаштовувалися зручніше в одному зі своїх улюблених куточків, власників просили розташуватися на відстані близько метра від вихованця та повільно моргати, коли тварина дивиться на них.

Під час експерименту камери фіксували обличчя власника та мордочки котів, а потім порівняли записи з відео того, як кішки кліпають без участі людини. Результати дослідження показали, що кішки з більшою ймовірністю повільно моргатимуть на своїх людей, коли ті повільно моргають на них, порівняно з відсутністю взаємодії.

У другому експерименті також взяли участь трохи понад 20 кішок з восьми різних домоволодінь. Цього разу моргали не власники тварин, а дослідники, які раніше не зустрічалися з тваринами. Камери також знімали обличчя дослідників та мордочки людей, проте також задокументували їхні обличчя в момент, коли вони лише дивилися один на одного, не кліпаючи.

Як і в попередньому експерименті, вчені дивилися на кішок і повільно моргали, проте, крім цього, вони також простягали до кішки руку. Дослідження показують, що кішки не тільки з більшою ймовірністю кліпали у відповідь, але й наближалися до простягнутої руки після того, як вчені моргнули, – повідомляє Фокус.

За словами Маккомб, їхнє дослідження є першим, яке проливає світло на “універсальну мову” спілкування з кішками за допомогою повільного кліпання.

Як повідомляло раніше BitukMedia, кішки можуть зберігати ДНК з місць злочинів. Збіги з людиною, що цікавить, можна знайти у 70% випадків. При цьому не має значення, як давно вона чи він контактували з кішкою і якої довжини в тварини шерсть. Таких висновків дійшли біологи з Університету Фліндерс (Австралія). Судмедексперти запропонували використовувати домашніх котів в якості доказів злочинів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі