Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Продам дорого: давньоєврейську Біблію віком 1100 років виставлять на торги (ВІДЕО)

Важливо

Британський аукціонний будинок Sotheby’s виставить на продаж рукописну пергаментну давньоєврейську Біблію в шкіряній палітурці (Кодекс Сассуна) віком 1100 років. Реліквія може стати найдорожчим історичним документом, який будь-коли продавався на публічних торгах. А поки Біблія подорожує світом.

Про це пише Fortune.

Експерти Sotheby’s визначили цільову ціну Біблії у діапазоні 30-50 млн доларів. Йдеться про Кодекс Сассуна, що містить усі 24 книги Танаха (бракує лише 12 аркушів). Він названий на честь збирача найдавніших текстів Девіда Соломона Сассуна. 

Якщо 1100-річна реліквія на торгах сягне верхньої межі цільової ціни, то Кодекс Сассуна стане найдорожчим історичним документом, що будь-коли був проданий на аукціоні. Поки цей рекорд належить примірнику Конституції США 1787 року. У 2021 році він пішов з молотка за 43,2 млн доларів. Рукописна Біблія також стане найдорожчим єврейським документом, проданим на торгах. 

Codex Sassoon, який буде виставлено на аукціон у травні, може бути проданий до 50 мільйонів доларів. Фото – John Minchillo/AP

Шарон Ліберман Мінц, старший фахівець з юдаїки в Sotheby’s, зазначила, що творцем рукопису був невідомий переписувач початку Х століття з Єгипту чи Лівану. За її словами, це основний текст “не лише для юдаїзму, а й для світової культури”. 

Девід Соломон Сассун народився Мумбаї. Він був сином іракського єврейського бізнес-магната, який наповнив свій лондонський будинок величезною колекцією єврейських рукописів. Біблія з’явилася в 1929 році в німецькому Франкфурті і її придбав легендарний колекціонер єврейських рукописів, ім’я якого вона досі носить. Сассун подорожував Європою, Близьким Сходом і Північною Африкою, скуповуючи старі книги. До моменту своєї смерті в 1942 році він зібрав понад 1200 рукописів. Майно Сассуна після його смерті поділили. Біблія була продана Sotheby’s у Цюріху у 1978 році Пенсійному фонду British Rail за $320 тис. Вже через 11 років Пенсійний фонд продав Кодекс Сассуна в 10 разів дорожче, ніж на аукціоні. Джекі Сафра, банкір та колекціонер творів мистецтва, купив її у 1989 році за $3,19 млн і тепер виставляє на торги. 

Національній бібліотеці Ізраїлю вдалося придбати сім рукописів Сассуна, коли його колекцію було продано з аукціону у 1970-х роках. Відомо, що збереглися ще дві повні або майже повні єврейські Біблії цього періоду.

Повідомляють, що рукопис виставлять на торги у Нью-Йорку 16 травня.  А поки Біблія знаходиться в Тель-Авіві на виставці у Музеї єврейського народу. Вона перебуває там в рамках світового туру, що включає, крім Ізраїля, Велику Британію та США. Тур організовано напередодні аукціонного продажу. До цього “Кодекс Сассуна” виставляли лише один раз — у Британському музеї у 1982 році. 

Як розповідало раніше BitukMedia, iPhone першого покоління продали на аукціоні за понад $60 тис.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі