Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пес на мільйон: рік тому “стрельнув” Патрон

Важливо

Сьогодні виповнюється рівно рік, відколи “цей Патрон стрельнув”, – вказав на своїй ФБ-стрінці Микола Бєлєсков, головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень, старший аналітик фонду “Повернись живим”. 15 березня 2022 року в ДСНС вперше познайомили українців з Патроном.

Вже й не уявити українського інфопростору без цього пса-сапера з Державної служби з питань ліквідації надзвичайних ситуацій. Він – один з головних символів незламності.

А тепер здається ніби він всюди і завжди був.

Милий песик увійшов у політичну культуру – з ним вже неодмінно знайомлять високих західних гостей. 

Прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак зустрівся з українськими рятувальниками. Фото – ДСНС
Держсекретар США Ентоні Блінкен приніс смаколики найвідомішому собаці-саперу Патрону. Фото – Wikimedia Commons

Потрапив на благодійну марку з воєнної серії «Укрпошти», прибуток від продажу якої має піти на придбання саперної машини й підтримку притулків для тварин. 

Отримав від ЮНІСЕФ титул “Пса доброї волі”. 

До Всесвітнього дня дитини Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та представники ДСНС України за участі Пса Патрона підписали Меморандум про співпрацю. Фото – ДСНС

Став директором департаменту комунікацій в UAnimals, організації із захисту та порятунку тварин. 

А ще він отримав кілька міжнародних нагород. Зокрема, “Золоту лапу” від кінологічного клубу Ірландії та премію Palm Dog Award. Її вручають найкращому собаці, що знявся у фільмі-учаснику Каннського кінофестивалю.

Понад мільйон переглядів набрала на Ютубі друга серія анімаційного серіалу “Пес Патрон” за два тижні після прем’єри. А перша серія п’ятихвилинного мультика за місяць після прем’єри 7 січня посіла друге місце за тривалістю переглядів українських анімаційних стрічок.

Про нього співають і жартують, малюють на стінах і стежать в Інстаграмі (405 тисяч), Тік-Тоці (567 тисяч) та англомовному Твіттері (74.1 тисяча читачів) . 

Президент України Володимир Зеленський нагородив Патрона медаллю “За віддану службу”. І цю відзнаку здобув вже сам живий пес породи джек-рассел-тер’єр, а не його медійний образ. Собака шукає міни та рятує людей разом із чернігівським піротехнікам з Державної служби з надзвичайних ситуацій.

“Я допомагаю знаходити вибухонебезпечні предмети завдяки своєму нюху. Мене спеціально тренували для цього, але я не службовий пес. Я особистий пес сапера Михайла Ільєва”, – “пише” Патрон в пості-знайомстві.  

“Цей профіль завели мої друзі, щоб підтримати українців під час війни. Чомусь так сталось, що моя морда і слова мають позитивний вплив. То я радий служити народу України і цілому цивілізованому світу”.

Фото – УНІАН

Патрона “цілком логічно віднести до новітнього українського супергеройського Всесвіту третім після Кіборгів та Привида Києва”, написав про собаку український письменник Андрій Кокотюха. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі