Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дерусифікація, реставрація та нові символи: полярники оновили дороговказ поблизу “Вернадського”

Важливо

Масштабну дерусифікацію провели учасники 27-ї антарктичної експедиції. Вони повністю оновили та відремонтували дороговказ біля станції “Академік Вернадський” в Антарктиді. 

Про це повідомляє сторінка Національного антарктичного наукового центру.

Дороговказ дійсно потребував оновлення – фізичного і змістовного. Адже був у використанні понад два десятка років. Ремонт реалізували лікар Василь Матковський та механік Максим Білоус.

“Кожна експедиція має традицію покращувати нашу станцію, яка на рік стає другою домівкою. Ми вирішили це зробити у такий спосіб”, – розказав про ініціативу Василь Матковський. 

Полярники реставрували низку старих табличок, які заіржавіли, декомунізували Кіровоград на Кропивницький, а також “дерусифікували” транслітерацію Вінниці та Одеси.

Василь Матковський пояснив, що все почалось з ідеї додати покажчик Маріуполя – аби кожен відвідувач станції бачив: українці пам’ятають місто біля українського моря, де вирувало життя, і колись, зовсім скоро, знову завирує у вільній Україні.

Отже, полярники додали нові символічні міста – Маріуполь, Херсон та Бучу ( їх вперше розмістили на вказівнику ще після звільнення Херсона в листопаді минулого року), Коломию та Івано-Франківськ (рідні для Василя Матковського), Нью-Йорк, Оттаву та столиці (або знакові міста) інших країн, які підтримують Україну.

“Звільнення Херсона. Мабуть, не було за всю зимівлю дня більш святкового та радісного. Саме тоді ідея зробити та трохи переосмислити наш вказівник набула форми. Наступного дня ми вже припасовували свіжопофарбовану табличку з невеликою скибкою кавуна. І зрозуміли, що то лише початок”, – поділився думками зимівник Василь Матковський.

Для втілення проєкту довелося довгий час попрацювати в столярній майстерні, а згодом і на вулиці. Зрештою дороговказ отримав як новий вигляд, так і нові сенси.

“Крім рідних міст, додалась пам’ять про завданий біль та неминучі перемоги. І, безперечно, подяка людям цивілізованого світу, що підтримували нас і всю Україну. Мабуть, ніколи ще станція не чула скільки вигуків “Слава Україні” з човнів та суден, що проходили повз. Вигуків з різними акцентами, але з одностайною підтримкою”, – розповів Матковський.

Раніше BitukMedia розповідало про фотографії рожевого снігу, які показали полярники антарктичної станції “Академік Вернадський”

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі