Вівторок, 23 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Український школяр представить свій винахід у США – видобуває енергію із водоспадів

Важливо

Житомирський школяр Ілля Сидорчук отримав можливість презентувати на міжнародному конкурсі у США свій винахід, який добуває енергію із водоспадів. Хлопець посів друге місце у Всеукраїнському конкурсі Еко-Техно Україна.

Про це повідомляє Суспільне.

Свій пристрій Іллі розробив разом із керівником гуртка “Основи науково-технічної діяльності” Житомирського міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді Анатолієм Шубіним. Педагог розповів, як влаштований генератор.

“Є такі пластинки, які називаються п’єзоелементами, – пояснює Шубін. – Коли на них натискати, стукати, деформувати, вони здатні виробляти електричний струм. Першочергово у нас була ідея отримувати електроенергію від пральної машинки. Коли вона працює, відбувається певна вібрація. Поклавши килимок під неї, ми могли отримувати електричний струм. Коли ми почали досліджувати цю тему, то побачили, що такий килимок вже існує. Тому виникла інша ідея – отримати енергію від водоспаду”.

Свій винахід Ілля з учителем випробували на житомирському водоспаді, який має висоту 1,5 м. Лампочка на світодіоді, приєднаному до килимка, світилася. Це свідчило, що потенційна енергія води перетворилася на електричну.

Сам школяр розповів, що його метою було відшукати економне та екологічно безпечне джерело енергії від водоспадів для освітлення території біля них. В ході експериментів виявили, що цей спосіб отримання енергії є дієвим, недорогим та екологічно безпечним.

Виготовляти енергію завдяки його винаходу можна цілодобово, каже Ілля. А оскільки в Україні достатньо водоспадів, то метод є перспективним.

Як повідомляло BitukMedia, 9-класник із Житомира Артур Печенюк спроектував генератор, який виробляє електроенергію із дощу. Для цього використав старий двигун із автомобіля дідуся.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі