П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Марсоходи провалили іспит у чилійській пустелі Атакама

Важливо

Марсоходи не змогли знайти ознаки життя в пустелі Атакама в Чилі. Американські вчені зробили висновок, що апаратура, яка використовується для пошуку життя на Червоній планеті, недостатньо чутлива. Варто задуматись про начинку для нових роверів.

Про це розповідає Live Science. 

Міжнародна команда вчених протестувала експериментальну апаратуру, яку вже відправили або планують відправити на Марс для пошуку ознак органічного життя. 

Для випробування чотирьох приладів була обрана чилійська пустеля Атакама — найбільш посушлива пустеля на Землі, яку вважають геологічним аналогом Марса.

Апаратура аналізувала зразки стародавніх осадових порід, що практично не відрізняються від тих, що виявив марсохід NASA Perseverance у кратері Езеро на поверхні Червоної планети. Останній зараз активно шукає у марсіанських гірських породах ознаки давнього мікробного життя.

Вчені використовували ті ж наукові інструменти, які є у марсоходів, і тут виявилось, що вони не можуть розпізнати органічний матеріал, пов’язаний із живими мікроорганізмами. Тобто змогли лише показати, що у зразках присутні біологічні сліди численних мікроорганізмів, проте що це за мікроби та який їхній вік, апаратура визначити не змогла. Якщо це не вдалося при аналізі земних зразків, то у випадку марсіанських, де ознак органічного життя, швидше за все, ще менше, результати будуть ще гіршими, зазначають дослідники.

Тобто найсучасніше обладнання, яке встановлюють на марсоходи, не має достатньої чутливості і може просто не знайти сліди життя на Марсі, навіть якщо вони там є. Щоб достеменно дізнатися, чи є або було колись життя на Червоній планеті, потрібні набагато потужніші інструменти, наголошують дослідники.

Виходячи з цього, вчені припускають, що раціональніше привозити зразки марсіанських порід на Землю й тут аналізувати, а не доправляти обладнання з Землі на Марс на відстань майже 56 млн кілометрів. Пошуки життя Марсі цілком можуть відбуватися Землі.

Насправді зараз на Марсі знаходяться три марсоходи:

  • Американський Curiosity, який досліджує Марс із 2012 року в кратері Гейла;
  • Американський Perseverance, який із лютого 2021 року досліджує планету в кратері Єзеро;
  • Китайський Zhurong, який з травня 2021 року знаходиться на Долині Утопія на Марсі. Але цей марсохід не шукає ознак стародавнього життя на Червоній планеті.

Відомо, що, Європейське космічне агентство планує відправити на Марс у 2028 році в рамках місії ExoMars марсохід Rosalind Franklin. Цей апарат буде оснащений спеціальним буром, що дозволить проникнути в поверхню Марса на глибину 2 метрів. Вчені вважають, що мікробне життя могло зберегтись на цій глибині, ну або, принаймні, його ознаки.

Раніше BitukMedia розповідало про створення роборуки, яка допоможе доставити на Землю зразки ґрунту з Марсу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі