Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Він сам – мистецтво!”: величезний архів Девіда Бові переїжджає у музеї

Важливо

Величезний архів британського рок-музиканта, актора та художника Девіда Бові придбав Лондонський музей Вікторії та Альберта. Колекція складається з понад 80 тис. предметів. Вони стануть постійною експозицією музею у 2025 році.

Про це розповідає BBC.

Предмети з архіву охоплюють весь творчий шлях Бові – від 1960-х років до його смерті у 2016 році. До нього увійшли фотознімки артиста, листи, статуетки з різних премій, відеокасети та диски, обкладинки альбомів, оригінальні костюми та фрагменти декорацій, а також рукописи текстів пісень Fame, Heroes та Ashes to Ashes. Є тут і кілька музичних інструментів, зокрема стилофон, на якому він грав у синглу Space Oddity.

“Це дивовижний подарунок. Він простежує всю кар’єру Бові. Тут є безцінні речі з перших днів його життя аж до альбому The Next Day і далі”, – додала куратор Кейт Бейлі.

Деякі з предметів вже знайомі шанувальникам музиканта. Раніше вони демонструвались в рамках виставки David Bowie Is, яка гастролювала світом у 2013-2018 роках. Серед них різнокольоровий костюм Зіггі Стардаста – одного з альтер его Бові, вигаданий Фредді Буретті; футуристичний комбінезон, створений японським дизайнером-авангардистом Кансаєм Ямамото для туру на підтримку альбому Aladdin Sane (1973); а також пальто з британським прапором – спільне творіння Девіда Бові та Олександра Макквіна, в якому виконавець зображений на обкладинці свого 21-го студійного альбому Earthling (1997).

Також архів містить особисті записи “за кожен рік життя та кар’єри Бові” та документи, в яких зафіксовано розумові процеси та нереалізовані проєкти, більшість з яких раніше не публікували.

Відвідувачі побачать також приклади “нарізаних” слів, які Бові буквально подрібнював, щоб знайти нові сенси у переставлених місцями частинах.

Музейники обіцяють, що архів буде збережено з “фантастичною турботою” та “скрупульозною” увагою до деталей.

“Загальна сума, заплачена за архів, не розголошується, але музей заявив, що це стало можливим завдяки пожертві в розмірі £10 млн ($12 млн) від Фонду сім’ї Блаватнік та Warner Music Group, – заявило джерело. — Пожертвування було спрямоване на інфраструктуру та утримання музею, а не на придбання архіву”.

Це означає, що  постійним місцем зберігання та експозиції архіву стане Центр Девіда Бові з вивчення виконавських видів мистецтв, який з’явиться у новій філії Музею Вікторії та Альберта. Аванпост музею, що будується в Олімпійському парку королеви Єлизавети в Стратфорді, відкриється для публіки в 2025 році. 

Девід Бові, який народився в лондонському Брікстоні став одним з найвпливовіших і новаторських музикантів 20-го століття.

Зображення – Getty Images / Redferns

Музей Вікторії та Альберта (V&A) встановив стосунки із зіркою в 2013 році, поставивши ретроспективу блокбастера «Девід Боуї – це…», який переглянули понад 2 млн. людей.

Девід Бові помер 10 січня 2016 року, у віці 69 років, після 18 місяців боротьби з раком печінки (за цей час музикант переніс шість інфарктів). За три дні до смерті вийшов новий альбом Бові Blackstar.

У прес-релізі речник спадщини Бові сказав: “Тим фактом, що доробок  Девіда став частиною національних колекцій Великої Британії, він зайняв належне йому місце серед багатьох інших культурних ікон і геніїв від мистецтва”.

Продюсер і гітарист Найл Роджерс, який співпрацював з Бові над альбомом Let’s Dance 1983 року, додав: “Я думаю, що всі погодяться зі мною, коли я скажу, що… якби тільки один артист міг бути в V&A, то це мав би бути Девід Бові. Він не просто творив мистецтво, він був мистецтвом!”

Як розповідало раніше BitukMedia, гурт ​​Queen випустив загублений трек з Фредді Меркьюрі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі