Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Люди низького зросту живуть довше за високих: причини цього вас здивують

Важливо

Широко поширена думка – і наука її підтверджує, що жінки живуть довше за чоловіків. Тепер же активізувались нові розмови про роль зросту у довголітті. Зокрема, йдеться про те, що люди низького зросту можуть жити довше, ніж високі.

Докладніше про цю гіпотезу розповіло видання CNBC.

Обговорення точиться у соціальних мережах, а там може бути досить важко відрізнити факти від вигадки.

Два досвідчені експерти в галузі довголіття розклали все по поличках. Це Жан-Марі Робін, експерт-демограф, який вивчає взаємозв’язок між здоров’ям та довголіттям, та Девід Сінклер, співдиректор Центру біологічних досліджень старіння при Гарвардській медичній школі.

От їхні теорії про те, чому нижчі люди можуть жити довше, ніж високі.

Раніше вважалось, що низький зріст не сприяє довголіттю, але маятник хитнувся в протилежний бік.

Багато років тому «люди були набагато нижчими, ніж сьогодні», тому що протягом першого року свого життя вони часто погано харчувались, каже Робін.

«Вони не могли правильно розвиватись і не змогли боротися з інфекційними захворюваннями», – додає він. «Історично склалось так, що на рівні популяції ми пов’язували низький зріст з поганим розвитком протягом першого року життя та з високим рівнем смертності».

Але тепер люди низького зросту, «при отриманні кращого з можливого з погляду багатства та освіти, живуть довше, ніж високі».

Згідно з дослідженням, опублікованим в Elsevier у 2003 році, на підставі даних про мільйони смертей було виявлено негативну кореляцію між високим зростом та довголіттям.

Дослідники помітили, що «коротші, менші тіла мають нижчий рівень смертності та менше хронічних захворювань, пов’язаних з харчуванням». У статті йдеться, що тривалість життя невисоких людей більша, ніж в їхніх вищих родичів.

З понад 2,5 тис. фінських спортсменів, усі з яких – чоловіки, лижники були нижчими приблизно на 15 см і зазвичай жили майже на сім років довше, ніж баскетболісти. А при порівнянні чоловіків, які служили в італійській армії, дослідження показало –  солдати зростом до 162,5 см жили на два роки довше, ніж їхні вищі товариші.

Біологічна причина цього, ймовірно, полягає в тому, що «коли ви вище, вам потрібно більше реплікацій клітин, щоб заповнити ваше тіло, і це може просто швидше втомити організм», – вважає Робін.

Дослідження демонструють, що «висота має значення: чим менше ви, незалежно від того, собака ви чи людина, тим довше ви проживете, і навпаки, — каже Сінклер, співзасновник та науковий консультант Tally Health, біотехнологічної компанії, метою якої є покращення здоров’я та збільшення тривалості життя. – Виявляється, зріст жінок ідеально відповідає їхньому довголіттю».

Середній зріст жінок коливається залежно від місця проживання. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань, у середньому американські жінки старше 20 років мають зріст у 162,5 см. За оцінками деяких джерел, середній зріст жінок у глобальному масштабі становить 159,5 см.

Синклер каже, що велика різниця між зростом чоловіків та жінок пов’язана з різницею в рівні гормону росту, який у жінок набагато вищий. «Адже відомо, що рівень гормону росту впливає на тривалість життя», — нагадує він.

Проте зріст — не єдина причина, через яку жінки живуть довше. Гіпотеза Робіна про те, чому жінки живуть довше, проста: «Жінки більш стійкі до смертності та смерті, ніж чоловіки, тому що вони більше опираються труднощам».

Жінки, на його думку, відчувають відповідальність не лише за своє життя, а й за життя своїх дітей. У зв’язку з цим «вони мають бути сильнішими» і змушені протриматися трохи довше, ніж чоловіки.

«Поки що чоловік залишається здоровим, без інвалідності, його рівень смертності такий самий, як і у жінок, — пояснює Робін. – Але чоловіки погано виживають, якщо вони не дуже здорові. Жінки ж, навпаки, набагато стійкіші до «не ідеального» здоров’я».

Робін вважає це неймовірним: «Просто дивно, що жінки живуть довше, оскільки давно відомо і загальновизнано, що наше суспільство не надто добре ставиться до жінок, тож ми очікуємо протилежного».

Раніше BitukMedia розповідало про небезпеку кофеїну, через який в шанувальниць кави народжуються діти маленького зросту.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі