П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Він такий синій!”: рибалка упіймав дуже рідкісного лобстера

Важливо

Рибалка з Великої Британії упіймав дуже рідкісного лобстера. Він яскраво-синього кольору. За оцінками фахівців, шанс виловити такого ракоподібного  — один до двох мільйонів! Але чи безпечного його їсти?

Про це розповідає BBC.

“Це був сюрприз для всіх”, – так прокоментував свій унікальний улов 28-річний Стюарт Браун з Північної Ірландії. Хоча чоловік займається рибальством вже 17 років, такого омара він побачив вперше. Коли рибалка витягнув одну зі своїх пасток для ракоподібних на палубу човна, він не поверив своїми очима: всередині був лобстер яскраво-синього кольору. Як правило омари, яких виловлюють в Ірландському морі, мають зеленувато-коричневий і бурий колір. А конкретно цього унікума Браун виловив поблизу маяка Блекхед на північному узбережжі Белфастської затоки.

“Я посунув пастку до члена моєї команди, який підняв його, і він прокоментував: “Цей дуже синій”, — розповів Стюарт Браун . “Я подивився на нього і сказав: “Так, без проблем”. Але потім я поглянув на нього ще раз і сказав: “Та він надто синій!”.

Браун назвав цього рідкісного омара уловом всього життя. Фото – Stuart Brown

“У затоці можна зустріти лобстерів, які виглядають незвично – трохи більш коричневих або червоних, але нічого такого екстремального”.

Але чому ж синій? Справа не довкіллі, як можна було б подумати. Тот все генетичний дефект. Організм синього омара у надмірних кількостях продукує протеїн, який разом з молекулою червоного каротиноїду астаксантину створює комплекс синього кольору — крустаціанін. Саме він відповідає за яскраве синьо-блакитне забарвлення.

Здивований рибалка вирішив пошукати в інтернеті, наскільки рідкісний екземпляр йому трапився. Виявилось, що ймовірність зустріти синього лобстера становить один до двох мільйонів!

Браун назвав цього рідкісного омара уловом всього життя. Фото – Stuart Brown

Однак отримувати вигоду зі свого улову чоловік не наважився – зробив кілька знімків омара незвичайного кольору і випустив його назад у затоку Ірландського моря. Каже, що той був трохи меншим за допустимий для вилову розмір. “Він все ще десь у затоці, плаває щасливий, наскільки це можливо. Сподіваюся, якщо хтось інший його спіймає, він теж поверне його в море”.

Цікаво, що вартість страви з синього лобстера у ресторані може перевищувати 500 доларів! Але якщо зварити синього лобстера, він стане рожевим, як і інші ракоподібні. То чи не завищена така ціна? 

А щодо Стюарта Брауна, чоловік каже, що тепер додав синього омара до списку “дивних і чудових речей”, які він бачив у морі.

Як повідомляло раніше BitukMedia, британський рибалка Енді Хаккет упіймав на озерах Блувотер-Лейкс у французькій Шампані 30-кілограмового гібрида звичайного та парчевого коропа. Легендарну рибину, відому як Керрот, – “Морквина” випустили у озера 20 років тому. І з того часу її не могли зловити.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі