П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Рідке” вікно навчили змінювати колір, як кальмар

Важливо

Співробітники канадського Університету Торонто під керівництвом Бена Хаттона створили “рідке” вікно. Воно має багатошарову структуру, заповнену рідиною, яка змінює щільність. Цю техніку науковці “позичили” у кальмарів, каракатиць та крилю які уміють змінювати колір.

Про це повідомляє New Atlas.

При створенні багатошарових вікон науковці надихалися здатністю тварин переросподіляти пігменти у шкірі, завдяки чому ті можуть отримувати то насичений колір, то ставати майже прозорими.

Вікно являє собою кілька пластів пластику, у кожній пластинці є канали товщиною 1 мм, які здатні заповнюватися рідиною. У канали можна закачувати рідини із різними пігментами чи іншими речовинами, які змінюють якість тонування.

Наприклад, можна налаштувати вікно так, аби воно пропускало видиме світло, але не пропускало інфрачервоне. Крім того, в іншу пластину можна закачати пігмент, який розсіює світло – і таким чином регулювати м’якість і жорстокість видимого сонячного світла в кімнаті.

Науковці підрахували, що якби можна було регулювати проникнення принаймні інфрачервоного світла у кімнату, то будівля споживала б приблизно на 25% менше енергії на опалення, охолодження та освітлення на рік. Якби вікна також використовувалися для контролю видимого світла, ця цифра підскочила б приблизно до 50%.

Як повідомляло BitukMedia, звичайний похідний намет може охолоджувати температуру всередині, навіть якщо зовні спека. Таку інноваційну технологію винайшла група вчених з Університету Коннектикуту (США). Для цього потрібна лише вода, стверджують автори. Все працює за тим самим принципом, що й охолодження живих організмів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі