Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Проєкт “Петля”: у пустелі збудують оазу-тунель завдовжки 93 км

Важливо

Високотехнологічна велопішохідна доріжка з клімат-контролем завдовжки 93 кілометри з’явиться у Дубаї (ОАЕ). За словами розробників, новий амбітний проєкт “Петля” (The Loop) вирішить проблему активного спорту та пересування на відкритому повітрі в умовах пустелі.

Про це розповідає New Atlas. 

Які міста ви б назвали сприятливими для велосипедистів і пішоходів? Амстердам або Утрехт? А, може, Дубай? Відповідь не здаватиметься недоречною, після того як буде реалізовано проєкт “Петля”. Йдеться про закриті велосипедну та пішохідну доріжки завдовжки 93 км, які забезпечуватимуть відпочинок від суворих умов пустелі.

Сьогодні основний транспорт Дубая – автомобілі. Мета проєкту “Петля” – покращити інфраструктуру для велосипедів та ходи настільки, щоб вони стали головними способами пересування містом.

Фото – Urb

В Еміратах це можливо лише під постійним клімат-контролем. Тому вирішено створити транспортну артерію, яку накриє скляний купол на палях, і під ним можна буде підтримувати комфортні умови.

Засклений тунель, що звивається, виглядає футуристично. Звісно, аби підтримувати прохолоду та комфорт всередині такої масштабної конструкції протягом усіх 93 кілометрів, знадобляться великі потужності.

Фото – Urb

Енергію планують забезпечити з відновлюваних джерел. Наприклад, кінетична підлога: людина йде по такій підлозі, а від її кроків виробляється електрика. Не забудуть і про сонячну енергію – у близькосхідному кліматі проблем з нею немає.

“Планується, що “Петля” стане комплексом із ключовими послугами та місцями, що об’єднає понад 3 млн людей, які користуються здоровим видом транспорту. Вона забезпечуватиме комфортне середовище протягом всього року”, — пояснює компанія Urb в своєму прес-релізі.

В планах зробити так, аби понад 80% жителів Дубая вже до 2040 року діставались на роботу або пішки або на велосипедах.

Фото – Urb

Крім інфраструктури для пробіжок та велопоїздок, оазу-тунель мають наповнити компактні зелені парки та сади з великою кількістю дерев та інших рослин, передбачені спортивні майданчики. 

Нині проєкт “Петля” на етапі досліджень. Але чи варто сумніватись, що об’єкт таки зведуть? Згадати хоча б деякі попередні проєкти Еміратів (наприклад, найвищу будівлю світу Бурдж Халіфу), вони теж спочатку здавались фантастичними і нездійсненими.

Фото – Urb

Як розповідало раніше BitukMedia, Емірати націлились на створення власного Місяця. Гігантська будівля у формі кулі зображатиме природний супутник Землі. Вартість проєкту Moon Dubai  – 5 млрд доларів. От як вона виглядатиме.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі