Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Порятунок для туриста: намет із самоохолодженням працює на воді та світлі

Важливо

Звичайний похідний намет може охолоджувати температуру всередині, навіть якщо зовні спека. Таку інноваційну технологію винайшла група вчених з Університету Коннектикуту (США). Для цього потрібна лише вода, стверджують автори. Все працює за тим самим принципом, що й охолодження живих організмів.

Про це розповідає TechExplore. 

Поціновувачі літнього відпочинку десь на пляжі або навіть у пустелі мають бути задоволені винайденням намету з системою самоохолодження. За даними служби комерціалізації технологій Університету Коннектикуту, на ринку є незадоволена потреба у таких розробках для активного відпочинку, які б дозволили не тягати з собою вентилятори та портативні кондиціонери. Ці пристрої дуже громіздкі і потребують електрики. Натомість на лоні природи зазвичай вдосталь води.

Аль Касані, науковий співробітник Центру екологічно чистої енергетики Університету Коннектикуту, винайшов спеціальну конструкцію тканини для наметів. Вона здатна охолоджувати внутрішню температуру намету в середньому на 6-7 градусів нижче зовнішньої. Для отримання охолоджувального ефекту потрібно близько 3,8 літра  води на добу – і ніякої електрики. Це набагато ефективніше, ніж всі існуючі на сьогодні технології.

“Погляд на природу – ключ до багатьох наших проблем. Рослини вбирають воду з землі, а потім випаровують її для охолодження, отримують необхідну енергію від сонця. Я просто хотів знайти матеріал, який міг би виконувати ту саму роботу”, – пояснив свій задум Аль Касані.

Для намету Касані використав тканину, насичену діоксидом титану TiO2. Резервуари для води йдуть від основи конструкції по всьому наметі: вони вбирають і випаровують рідину через тканину, охолоджуючи простір всередині.

Працює це так: вода розтікається по всьому корпусу, під дією ультрафіолетового світла сонця вона вступає в нескінченно повторювані реакції з наночастинками титану, “включається” ефект охолодження. Крім цієї основної функції є ще й антимікробний ефект: утворюються радикали, що знищують інфекції.

Зараз існують тільки самоохолоджувальні намети на основі інфрачервоного відображення. Однак вони можуть охолодити внутрішній простір тільки до температури навколишнього середовища. 

За словами розробників, намет вийшов недорогим: титан — це доступний матеріал, що гарантує рентабельність виробництва. При цьому конструкція виходить дуже легкою та займає мало місця. Тому винахідники запатентували технологію і розраховують незабаром побачити її на ринку товарів для шанувальників активного відпочинку, єгерів, військових та всіх, хто потребуватиме прохолодного укриття просто неба.

Як повідомляло раніше BitukMedia, команда науковиці Ліси Дайсон із Каліфорнії вирощує мікробів, які утворюють чистий протеїн із повітря. Процес назвали ферментацією біомаси. Заснована нею компанії Air Protein виготовляє продукт, який називає Air Meat – “м’ясом із повітря”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі