Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дитинча рідкісного кенгуру вперше визирнуло з сумки мами (ВІДЕО)

Важливо

Вперше за 91 рік на світ з’явилось дитинча рідкісного деревного кенгуру Гудфеллоу. Незвичайна подія сталась в одному з найбільших зоопарків Великої Британії — Честерському. Цей вид походить з Нової Гвінеї та знаходиться на межі зникнення.

Про це розповідає Oxfordshire Live. 

У Честерському зоопарку мешкають двоє батьків новонародженого — Кітава та Кайджо. У дикій природі ці деревні кенгуру полохливі і невловимі, вченим про них відомо досить мало.

При народженні малюк, за словами співробітників зоопарку, був «розміром з мармеладку». Близько півроку після цього він продовжував розвиватися у материнській сумці. Довгоочікувану появу, коли дитинча вперше визирнуло з сумки і побачило світ, встигли зафіксувати на світлинах.

Співробітники зоопарку використали свою рідкісну можливість спостерігати та документувати розвиток дитинчати деревного кенгуру. Фахівці зазначають, що у цих тварин один з найскладніших процесів народження у світі тварин.

Маля народжується крихітним і неймовірно слабким. Не відкриваючи очей, воно інстинктивно повзе по животі мами в її сумку, сунучись каналом, який вона відзначила, вилизуючи своє хутро. Опинившись там у безпеці, він отримує все необхідне харчування, росте та розвивається протягом наступних шести місяців — доти, доки не почне вистромляти голівку, – розповів менеджер Честерського зоопарку Девід Уайт.

Після народження кожні кілька тижнів вчені поміщали в сумку мамі-кенгуру ендоскопічну камеру та збирали дані про розвиток малюка. Спостереження, за їхніми словами, будуть корисними для опрацювання стратегій щодо збереження виду в дикій природі.

Співробітники зоопарку поки не знають стать новонародженого. А тому маля поки не має імені. Треба зачекати ще два місяці – дитинча покине материнську сумку повністю, почне вчитись стрибати та лазити по деревах під наглядом мами. Тоді і стане зрозуміло, самець це чи самка.

За своїми розмірами деревні кенгуру Гудфеллоу менші за своїх відомих австралійських родичів. Вони мешкають на деревах у тропічних лісах острова Нова Гвінея. Сумчасті використовують міцні лапи для повзання по кронах і гілках, а хвости – для рівноваги.

Місцеве населення активно полювало на кенгуру ряди м’яса та вирубування лісів – так вид опинився під загрозою зникнення. За останні тридцять років, за даними природозахисників, популяція деревних кенгуру скоротилася більш ніж удвічі.

Як повідомляло BitukMedia, у Честерському зоопарку (Англія) з’явився на світ малюк західноафриканського шимпанзе. У самому народженні дитинча мавпи немає нічого дивного. Але лише не в цьому випадку – представників цього підвиду залишилося лише 18 тисяч у світі. І це перші шимпанзе, які колись були оголошені такими, що перебувають під загрозою зникнення.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі