П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Суд дозволив дітям не спілкуватися з бабусями та дідусями, якщо вони не бажають

Важливо

“Небажані стосунки” з бабусями та дідусями нав’язувати не можна – таке рішення ухвалив Верховний суд Італії. А особливо, якщо йдеться про підлітків віком від 12 років, які вже можуть самостійно обирати коло спілкування.

Про це пише The Guardian.

Рішення винесено в рамках розгляду справи сім’ї, в якій батьки не привозили двох дітей до бабусі, дідуся та дядька по лінії батька через особистий конфлікт. Мати та батько дітей стверджували, що діти самі не хочуть бачитись з родичами через напружену атмосферу.

Ображені члени родини подали позов до суду. Розгляд справи тривав кілька років. Бабуся та дідусь виграли як у суді в справах неповнолітніх, так і в апеляційному суді Мілана. Останній в 2019 році зобов’язав дітей спілкуватись з бабусею та дідусем в присутності соцпрацівника. Батьків також попередили про потенційну психологічну шкоду для дітей у разі позбавлення їх можливості бачитися з рідними.

А от Верховний касаційний суд Італії після розгляду апеляції став на бік батьків. Суддя зазначив, що хоча “немає сумнівів”, що двоє дітей “отримають вигоду від зв’язку поколінь”, вони висловились проти взаємин і змушувати їх до спілкування з родичами, особливо в умовах конфлікту, не можна.

Таким чином, суд постановив, що інтереси дітей важливіші за інтереси бабусь і дідусів. А “небажані стосунки” не можуть бути нав’язані, тим більше, якщо діти досягли 12-річного віку і мають “здатність розрізняти”.

Відповідно до сімейного законодавства, прийнятого в Італії в 2006 році, дитина має право підтримувати серйозні стосунки зі своїми бабусею і дідусем, навіть якщо їхні батьки розлучаються. Дідусь і бабуся також мають право звернутися до суду з проханням встановити, чи не завдає рішення батьків відмовити їм у доступі до онуків шкоди благополуччю дітей, а, отже, є незаконним.

Як повідомляло раніше BitukMedia, американка зі штату Юта, 56-річна Ненсі Хаук, народила доньку для свого сина та його дружини. Жінка каже, що це був чудовий і духовний досвід, який вона розділила зі своєю сім’єю. Стать малюка сурогатна мати передбачила з перших тижнів вагітності.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі