Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Штат з ароматом чилі: запах смаженого перцю хочуть зробити офіційним

Важливо

Нью-Мексико хоче зробити аромат смаженого на відкритому вогні перцю чилі офіційним ароматом штату. Апетитний запах смаженого чилі є “унікальним для нашого штату”, каже місцевий законодавець, який наполягає на кодифікації аромату. Якщо депутати ухвалять таке рішення, воно стане першим подібним у США.

Про це розповідає The Guardian.

Солодким запахом зеленого чилі, смаженого на відкритому вогні, Нью-Мексико просякнутий щоосені. Здається, цей аромат просто повсюди. А тепер один законодавець штату звертається до громади із закликом “усім прокинутися та відчути запах чилі”. 

Все почалось з візиту сенатора Білла Соулза до учнів п’ятого класу в його південному окрузі. Там виникла розмова про пікантний гострий перець і потенціал Нью-Мексико стати першим штатом країни, який з гордістю матиме офіційний державний аромат. Цю пропозицію зараз і розглядають законодавці.

“В цьому унікальність нашого штату”, — аргументує  демократ з Лас-Крусес. “Я намагався згадати будь-який інший штат, який має такий характерний запах або аромат, але не можу згадати жодного”.

І дійсно, для Нью-Мексико чилі є більш ніж ключовим інгредієнтом кожної страви. Це життя. Чилі в центрі офіційного питання штату – «червоний чи зелений?» – і є одним з офіційних овочів штату.

У 2021 році в Нью-Мексико виростили понад 60% врожаю перцю чилі в США. Тут розташоване сільськогосподарське селище Хатч. Завдяки унікальним червоним і зеленим перцям, які вирощують тут поколіннями, воно відоме як світова столиця чилі. Тамтешній врожай використовується в порошках, соусах і сальсі, які роз’їжджаються по всьому світу.

Свіжий урожай зеленого чилі чекає на смаження на ринку в селищі Хатч, Нью-Мексико. Фото – Susan Montoya Bryan/AP

Цього тижня питання щодо визнання смаженого чилі офіційним ароматом розглянули на першому комітеті штату. Не схоже, що у майбутньому пропозиція викличе багато дебатів. Законодавці активно діляться власними історіями про те, як вони не можуть і дня прожити без червоного чилі – від лате з перцем на сніданок, до буріто на обід та мексиканської енчилади на вечерю. 

Зелений чилі зі свининою та смаженим чилі – страва, родом з Нью-Мексико. Фото – The Spruce Eats / Nyssa Tanner

“Чили в серцях та на тарілках усіх мешканців Нью-Мексико. Запах свіжого смаженого зеленого чилі нагадує нам про їжу та насолоду нашим улюбленим фірмовим продуктом. Ми любимо називати цю пам’ять людини “історією чилі”, і кожен із нас, жителів Нью-Мексико, має власну історію чилі”, — заявив виконавчий директор Асоціації чилі в Нью-Мексико Тревіс Дей.

Присвоєння штату офіційного аромату зможе також залучити туристів, вважає влада. Автори ініціативи жартують, що зможуть тепер переманити гостей з Колорадо – другої столиці перцю у США.

У 2021 році в Нью-Мексико виростили понад 60% врожаю перцю чилі в США. Ramsay de Give for The New York Times

Згідно з даними місцевої влади, пік туристичного сезону зазвичай починається в березні та зменшується до кінця жовтня, тобто він збігається з часом смаженого чилі. Аналіз також зазначає, що Нью-Мексико має стабільно нижчий рівень відвідування, ніж сусідній Колорадо, який повідомив про 84,2 млн відвідувачів у 2021 році порівняно з приблизно 40 млн в Нью-Мексико.

Як повідомляло раніше BitukMedia, нове дослідження американських вчених демонструє, що спокусливі аромати можуть викликати “сильнішу стриманість” у тих, хто стежить за своєю талією.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі