Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Народилася дитина вагою 7,3 кг: що ви знаєте про макросомію?

Важливо

Малюк-гігант народився у Бразилії 18 січня. Хлопчик вагою 7,3 кг і зростом 59 см з’явився на світ в результаті кесаревого розтину в лікарні Падре Коломбо в Парінтінсі. Параметри Ангерсона Сантуша більші ніж в дівчинки з вагою 6,8 кг, яка вважалась рекордсменкою з 2016 року. В науці використовується спеціальний термін “макросомія”.

Про це розповідає IFL Science. 

Місцеві ЗМІ повідомляють, що новонароджений та його 27-річна мати Клейдан Сантуш почуваються добре.

Немовля Ангерсон Сантуш – справжній гігант! Вага при народжені – 7,3 кг, зріст –  60,9 см. Такому потрібні підгузки та одяг, що підійдуть й дев’ятимісячному.

Фото – Facebook/Hospital Padre Colombo

У середньому новонароджені хлопчики важать близько 3,3 кг, а дівчатка – близько 3,2 кг. Абсолютним рекордсменом серед малюків-гігантів на сьогодні вважається хлопчик, народжений у вересні 1955 року в Італії з вагою 10,2 кг. Ще нікому не вдалось навіть наблизитись до цього результату.

Для таких новонароджених у науці використовується спеціальний термін “макросомія” — з грецької “велике тіло”. Цей термін застосовується до будь-якого малюка, маса тіла якого перевищує 4 кг. За статистикою, немовлята з макросомією народжуються у 12% випадків. А у матерів з гестаційним діабетом (коли рівень цукру в крові підвищується під час вагітності) цей показник збільшується від 15 до 45%.

Професор та директор Навчального центру клінічної анатомії Ланкастерського університету Адам Тейлор назвав фактори, що підвищують ризики народження малюків-гігантів.

Першим фактором є маса тіла. Так у матерів з ожирінням ризик народити дитину-гіганта збільшується вдвічі. 

Другим фактором є гестаційний діабет. Частково це пов’язано зі збільшенням опору до інсуліну у матері під час вагітності, навіть у тих, хто раніше не мав гестаційного діабету. Збій призводить до збільшення кількості глюкози, яка проходить через плаценту до плода, допомагаючи йому зростати понадміру. 

Ангерсон встановив новий рекорд для найбільшої дитини, яка народилася в штаті Амазонас (Бразилія)

Третім фактором медики називають вік матері. Якщо він вищий за 35 років, ймовірність народження малюка-гіганта зростає на 20%. Але значення має і вік батька: у чоловіків віком понад 35 років на 10% більше шансів народження дитини з макросомією.

Четвертим фактором називають попередні вагітності. Є дані, що з кожною наступною вагітністю маса тіла при народженні збільшується.

П’ятим фактором можуть стати переношені вагітності — ті, що перевищують типові 40 тижнів. Особливо у 42 тижні і більше.

Шостим фактором називають стать дитини — народження хлопчика збільшує ймовірність макросомії. Статистика свідчить, що хлопчики втричі частіше, ніж дівчатка народжуються велетнями.

Єдина річ, яку дослідники не знають про макросомних немовлят, це те, чи залишаються вони більшими протягом життя. Наявні дані обмежені, але вони свідчать про те, що в цих дітей більша ймовірність надмірної ваги або ожиріння до семирічного віку, а також більша ймовірність розвитку діабету ІІ типу в подальшому житті.

Як повідомляло раніше BitukMedia, лікарі в мексиканському штаті Нуево-Леон видалили шестисантиметровий хвіст у новонародженої дівчинки. Це перший подібний випадок у Мексиці. Та й взагалі йдеться про вкрай рідкісне явище: медицині відомо менше 200 таких випадків.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі