Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дівчинка народилася з шестисантиметровим … хвостом

Важливо

Лікарі в мексиканському штаті Нуево-Леон видалили шестисантиметровий хвіст у новонародженої дівчинки. Це перший подібний випадок у Мексиці. Та й взагалі йдеться про вкрай рідкісне явище: медицині відомо менше 200 таких випадків.

Про це розповідає Daily Mail з посиланням на наукову працю, опубліковану в “Журналі педіатричної хірургії”.

Дитина з м’яким хвостом довжиною 5,7 см з’явилася на світ у сільській лікарні внаслідок кесаревого розтину. Вагітність матері проходила без ускладнень. Дівчинка народилася у термін. Її батькам близько 30 років, вони вже мають сина, в якого не зафіксовано відхилень.

Хвіст ріс з куприка дівчинки, його основа була трохи зсунута ліворуч. Інші показники здоров’я дитини були в нормі.

“Структура м’яка, вкрита шкірою та волоссям, — описують хвіст у звіті. – Його можна було рухати.  Це не завдавало болю пацієнтці, проте спонтанні рухи не спостерігались. Коли хвіст вкололи голкою, дитина заплакала”.

Лікарі повторно оглянули немовля, коли дівчинці виповнилося два місяці. За цей час довжина хвоста збільшилась на 0,8 см.

У діаметрі “хвіст” був лише від 3 до 5 мм. Фото – Jam Press

Після цього було вирішено видалити відросток. Операцію проводили під місцевою анестезією. Втручання пройшло без ускладнень. Того ж дня дитину виписали з лікарні.

Аналіз хвоста показав, що він складався з м’яких тканин і містив артерії, вени та нервові закінчення.

Хвости в людей поділяються на дві категорії: псевдохвости та справжні хвости. Перші виникають у результаті проблем зі спиною або через пухлину, другі ж містять м’язи, кровоносні судини та нерви, але позбавлені кісток. На думку фахівців, хвіст дівчинки був саме таким – справжнім.

Відросток видалили під місцевою анестезією. Фото – Jam Press

Дослідники припускають, що всі діти розвиваються в утробі матері з ембріональних хвостів, пізніше вони всмоктуються в тіло, утворюючи куприк. Однак у поодиноких випадках цього не відбувається і малюки з’являються на світ з відростками.

Справжні хвости в людей дуже рідкісне явище. До 2017 року у світі було зафіксовано лише 195 таких випадків. Розмір найдовшого справжнього хвоста становив 20 сантиметрів. Найчастіше вони зустрічаються у хлопчиків. Одна з 17-ти дітей, народжених з хвостом, також страждає порушенням розвитку мозку або черепа.

Як правило, ці відростки не помічають до народження дитини, і лікарі досі не знають, що їх викликає. Повторних випадків народження дітей з такою особливістю в одній родині зафіксовано не було.

У деяких релігіях і культурах людські хвости вважаються священими і їм поклоняються.

Як повідомляло раніше BitukMedia, у Китаї лікарі провели складну операцію хлопчику, який народився з чотирма ногами і чотирма руками. Йдеться про рідкісну вроджену патологію. Хірургам довелось видалили близнюка-паразита. Операція, кажуть, пройшла успішно.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі