Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені нарешті зламали шифр короля Карла V. Що зашифрував монарх п’ять століть тому?

Важливо

Двоє вчених – історик та криптоаналітик – зуміли розшифрувати листа іспанського імператора Карла V, написаного 1547 року. Адресатом був іспанський посланець при дворі французького короля. Вчені впевнені, що тепер у них буде можливість прочитати й багато інших текстів щодо політики Іспанії у XVI столітті.

Про це розповідає Phys. 

Група дослідників з Loria Laboratory  та Університету Нансі зламала шифр п’ятивікової давнини. Цим шифром написано листа короля Іспанії та імператора Священної Римської Імперії Карла V (1500-1558) до іспанського посланця при дворі французького короля. Лист стосується чуток про змову французів з метою вбивства Карла V. Останній був одним з наймогутніших людей XVI століття, під його владою знаходилася більша частина Західної Європи та величезна територія Америки.

Команді з Loria Laboratory, Нансі, знадобилось шість місяців, аби розшифрувати листа, написаного 1547 року. Цей бурхливий період супроводжувався низкою війн між Іспанією та Францією, якою тоді правив Франциск I. Лист Карла V Жану де Сен-Морису століттями зберігався у фондах бібліотеки Станісласу в Нансі. 

Сесіль П’єро, криптограф з Лорії, вперше почула про його існування на вечері у 2019 році і після тривалих пошуків змогла побачити його у 2021 році.

Не дивно, що лист не вдавалось розшифрувати протягом п’яти століть. В шифрі використано кілька принципів. У тексті повно символів, які нічого не означають – їх додали, аби ввести в оману розшифровувача. Іноді одним символом зашифровано кілька слів. У деяких випадках змінені голосні, що йдуть після приголосних… 

У червні Сесіль П’єро вдалося розібрати в листі цілу фразу. То був суттєвий прорив. А потім до команди криптографів приєдналась історик Камілла Десенкло. Завдяки її знанням фактичної сторони справи справи пішли ще краще, і зрештою шифр вдалось зламати. “Це була копітка і довга робота, але справді прорив стався за один день, коли раптом у нас з’явилася правильна гіпотеза”, – сказала вона.

Криптоаналітик Сесіль П’єро (ліворуч) та історик Камілла Десенкло презентують свою роботу. Фото – AFP

Десенкло зауважила, що “історику рідко вдається прочитати листа, який нікому не вдавалось прочитати протягом п’яти століть”. За її словами, лист підтверджує напруженість у відносинах між Франциском I та Карлом V у 1547 році. 

Відносини погіршилися настільки, що виникла чутка про змову з метою вбивства Карла V. Десенкло говорить, що про саму змову “мало відомо”, але лист оголив страхи монарха та деградацію його відносин з Францією.

Тепер дослідники сподіваються розшукати та розшифрувати інші листи між імператором та його послом.  “Щоб дістати уявлення про стратегію Карла V в Європі”, – сказала Десенкло і додала. – “Ймовірно, найближчими роками ми зробимо ще багато відкриттів”.

Як повідомляло раніше BitukMedia, в Ізраїлі розшифрували найраніший з відомих науці ханаанських текстів. Це короткий напис на гребінці зі слонової кістки, виготовлений у XVII столітті до нашої ери. Прочитане схоже на заклинання: “Нехай це ікло викорінить вошей у волоссі та бороді”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі