Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Митець зібрав на пляжі тисячі голих чоловіків та жінок

Важливо

Близько 2,5 тисяч голих чоловіків і жінок зібрались на пляжі в австралійському Сіднеї заради інсталяції. Групову фотосесію влаштував американський фотограф Спенсер Тунік. З його волі знаменитий Бонді-біч вперше став нудистським. А митець вперше “заговорив” про рак шкіри.

Про це розповідає The Guardian.

Для фотосесії в Австралії спеціально змінили законодавство –  досі з’являтися на пляжі “в чому мати народила” було заборонено. Задля арт-інсталяції публічне оголення дозволили до 10-ї ранку,  далі – штраф.

От чому знімки зроблені в перших променях сонця. Охочі взяти участь у фотосесії почали збиратися на пляжі ще з пів на четверту ранку.

2,5 тис. учасників – цифра не випадкова. Саме така кількість людей щорічно помирає від раку шкіри в Австралії. Спенсер Тунік своєю інсталяцією сподівався заохотити австралійців регулярно проходити перевірку шкіри на рак.

Фото – Dean Lewins/AAP

За даними міжнародної організації World Cancer Research Fund, австралійці страждають на це захворювання частіше, ніж жителі всіх інших країн світу.

Згідно з прогнозами, у 2022 році на рак шкіри (меланому) захворіють близько 17,7 тис. австралійців, а приблизно 1,3 тис. від цієї недуги помруть. Нинішня фотосесія була організовано спільно з благодійною організацією Skin Check Champions.

“У нас є можливість привернути увагу до проблеми раку шкіри, і для мене велика честь бути тут, займатися своїм мистецтвом і віддати належне людському тілу та його захисту”, – сказав Тунік агентству Reuters.

Фото – Saeed Khan/AFP/Getty Images

Востаннє Тунік працював у Сіднеї у 2010 році. Тоді він сфотографував 5,2 тис. оголених людей на сходах Сіднейської опери на Марді Гра.

Для 55-річного Туніка цей рік – ювілейний. Рівно 30 років тому, 1992-го, він почав знімати оголену натуру не в студії, а у громадських місцях Нью-Йорка. Спочатку – поодиноких моделей. А вже за два роки одразу 28 голих людей перед штаб-квартирою Організації Об’єднаних Націй у центрі Манхеттена. Так він обрав свій творчих шлях – від простої фотографії до інсталяції та перформансу.

Потім рахунок пішов на сотні, тисячі добровольців, які бажали зробити своє тіло складовою сучасного мистецтва. Так у Барселоні 2003 року Туніку позували вже сім тисяч людей. На сьогодні його рекорд – 18 000 людей. 6 травня 2007 року на площі Конституції у центрі Мехіко голі жінки та чоловіки різного віку в єдиному пориві встали, віддали честь, лягли на площу, скрутились в позі ембріона… 

Спенсер Тунік за роботою. Фото – Lisa Maree Williams/Getty Images

З 1992 року Тунік заздалегідь оголошує про місце та час наступного проєкту та пропонує всім охочим взяти в ньому участь. Кожен зареєстрований учасник мистецького акту пізніше отримує від Туніка поштою груповий знімок.

Як повідомляло раніше BitukMedia,  українські еко-активісти розмістили на один день попап-інсталяцію у вигляді російської ракети поруч зі статуєю “Атакуючий бик” у парку Боулінг-Грін у Нью-Йорку. Таким чином хочуть привернути ув

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі