П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Спокусливі запахи їжі допомагають дотримуватись дієти, – дослідження

Важливо

Чи може запах шоколаду допомогти дотримуватись дієти? Нове дослідження американських вчених демонструє, що спокусливі запахи можуть викликати “сильнішу стриманість” у тих, хто стежить за своєю талією.

Про це розповідає Daily Mail. 

Міжнародна група дослідників провела кілька експериментів за участі сотень студентів університетів, щоб визначити, чи може запах впливати на спокусу.

У першому дослідженні кільком учасникам групи було запропоновано одягнути футболки, які були просякнуті ароматом шоколаду. А потім їм пропонували переглянути відео про природу, що не стосується справи.

Добровольців попросили уявити, що їм подають миску шоколадного морозива. Скільки ви б з’їли просто зараз? Ті, хто найдовше зазнавав впливу ароматів шоколаду (п’ять хвилин проти однієї хвилини), сказали, що хочуть з’їсти менше морозива, ніж інші.

У наступному експерименті учасники переглядали відеоролик про природу. А потім розглядали зображення чотирьох продуктів харчування –  чіпсів, фруктового салату, шоколадного морозива і граноли з шоколадною крихтою. Добровольців піддали дії аромату шоколаду і знову просили оцінити, яку страву вони хотіли б з’їсти найбільше, за шкалою від 0 до 100. Результати показали, що ті, хто піддавався впливу ароматушоколаду, були менш схильні їсти шоколадне морозиво або чіпси – “нездорові” варіанти.

Третій тест аналізував вплив запаху на людей, які заявили, що сидять на дієті. Результати показали, що їм було простіше стримуватись після того, як вони нанюхались запаху шоколаду.

“Наші результати показують, що люди, які сидять на дієті, дійсно можуть їсти менше, коли вони зазнають впливу певного запаху протягом тривалого часу”, – пояснив

автор дослідження Ернест Баскін з Університету Святого Йосипа у Філадельфії. Іншими словами, запах булочок з корицею може всупереч здоровому глузду змусити людей, які сидять на дієті, купувати менше булочок з корицею.

З чим це пов’язано? Справа в тому, що люди, які сидять на дієті, зазвичай ставлять собі за мету їсти менше. Коли вони відчувають запах чогось смачного, це несвідомо нагадує їм про цю мету, і тому вони, швидше за все, споживатимуть чи купуватимуть менше.

Тепер дослідники кажуть, що запахи можна використовувати в спортзалах, щоб стимулювати здорове харчування.

Як повідомляло раніше BitukMedia, піца на ультратонкому тесті і прикращена мікрозеленню – у Західному Голлівуді виникла нова концепція знаменитої страви. Перший флагманський ресторан відкрився у Лос-Анджелесі. Власники ресторану називають новинку “піцою без почуття провини”. Кажуть, що вона підійде тим, хто рахує калорії.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі