Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Задля більш комфортної екскурсії: найпопулярніший музей світу обмежив відвідування

Важливо

Паризький Лувр, найпопулярніший музей світу, обмежив відвідуваність. Відтепер долучитися до високого мистецтва зможуть лише 30 тисяч людей щодня. Це на третину менше, ніж у доковідному 2019 році.

Про це повідомляє The National. 

“Аби сприяти більш комфортному відвідуванню та забезпечити оптимальні умови роботи для працівників музею” – з таким формулюванням Лувр обмежує щоденну кількість своїх гостей на третину.

За даними The Art Newspaper, до пандемії пам’ятка Франції щодня приймала до 45 тис. відвідувачів. Під час карантину у Франції музей залишався закритим 16 тижнів. Через це у Луврі недорахувались понад 40 млн євро.

Коли ж він знов відкрився, обмежень на кількість відвідувачів не було. Але й аншлагу не сталось: люди поверталися до нормальної діяльності повільно, а обмеження на міжнародні поїздки знімалися поступово.

Згідно з останніми даними, минулого року музей прийняв 7,8 млн людей, що на 170 відсотків більше, ніж у 2021 році. Але все ще на 19 відсотків менше, ніж у 2019 році.

Рішення обмежити щоденну кількість відвідувачів тихцем прийняли в червні, а тепер офіційно вписали в публічні правила. Але падіння відвідуваності – це не обов’язково погана новина. 

За словами директора Лувру Лоуренса де Кара, оскільки 80% квитків зараз видається через службу бронювання, нова політика має стабілізувати відвідуваність на рівні від 7,5 до 8 млн відвідувачів у 2023 році. Йдеться про рівень, який музей мав приблизно 17 років тому.

У своїй заяві де Кар вказав, що обмеження потоку гостей потрібне, “щоб візит до Лувра був приємним, особливо для тих, хто вперше відвідує музей, а це 60% відвідувачів”. 

Тепер Лувр сподівається подолати проблему надмірної відвідуваності, довгих черг біля скляної піраміди або перед шедеврами. Однією з головних причин нововведення є стовпотворіння туристів перед шедевром Леонардо да Вінчі “Мона Ліза”. Біля невеликого полотна збираються такі натовпи, що французька преса давно охрестила спроби сфотографувати шедевр “гладіаторськими боями”.

французька преса давно охрестила спроби сфотографувати шедевр “гладіаторськими боями”. Фото – Yuliia Riabchuk

Популярність картини, до речі, настільки велика, що її регулярно використовують для своїх акцій екоактивісти. Насправді, претензій до майстра Епохи Відродження вони не мають, вся справа в тому, що будь-яка новина, пов’язана з “Джокондою”, буде максимально освітлена у світових ЗМІ. Полотно, до речі, від епатажних витівок не страждає, воно захищене броньованим склом.

Не виключено, що нові обмеження ще не остаточні: у 2023 році Лувр чекає повернення китайських туристів. Пекін поступово скасовує протоколи обмежень. До запровадження локдаунів частка відвідувачів з Китаю становила 10–15%.

Квиток у Лувр зараз можна купити в касі чи онлайн, він коштує 15 чи 17 євро відповідно.

Як повідомляло раніше BitukMedia, Лондонський Британський музей та Національні музеї Шотландії відмовились від терміна “мумія”. В якості альтернативи пропонують фразу “муміфікована людина” або “муміфіковані останки”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі