Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені пофарбували океан у рожевий колір (ВІДЕО)

Важливо

Вчені з Каліфорнійського університету (США) пофарбували океан біля берегів Сан-Дієго в рожевий колір. Вони воліли дізнатись, як у зоні прибою поєднуються потоки прісної та більш важкої солоної води. Експеримент допоможе з’ясувати, як забруднювачі потрапляють до океану через річки та стічні води.

Про це пише Futurism.

Чому колір рожевий? Адже за правильного освітлення його можна приписати певній біблійній події або навіть нападу акули? Але він також найвідповідніший: рожевий легко відрізнити від зеленувато-блакитного відтінку океану. І не хвилюйтеся, вчені кажуть, що барвник екологічно безпечний.

Згідно з прес-релізом університету, мета цього приголомшливого експерименту полягає в тому, щоб “дослідити, як невеликі потоки прісної води взаємодіють із зоною прибою” – смугою, де розбиваються хвилі.

Завдяки рожевому барвнику шлейфи прісної води легше відстежувати як неозброєним оком, так і такими інструментами, як дрони та спеціальні наземні датчики вздовж берега. Будуть ще підводні датчики, які вимірюватимуть висоту хвиль та температуру води. Задіють також гідроцикл з флюорометром. Цей прилад може вимірювати світло, що випромінюється барвником.

Фото – Erik Anderson

“Я схвильована, тому що такого дослідження раніше не проводили, це справді унікальний експеримент”, — сказала океанограф Сара Гіддінгс, яка керує експериментом.

Використання рожевого барвника для відстеження руху прибережної води не є чимось новим, але вперше експеримент проводять з таким масштабом.

Сара Гіддінгс та колеги пофарбують океан ще кілька разів у лютому. Науковий експеримент називається “Плюми в прибережних умовах” (Plumes in Nearshore Conditions, PiNC).

В цілому, існує не так багато досліджень того, як прісноводний шлейф поєднується з океанічною водою. Цей експеримент має заповнити деякі прогалини у науковій літературі.

Як повідомляло раніше BitukMedia, експедиція Національного управління океанічних та атмосферних досліджень Ocean Exploration виявила в глибині Карибського моря щось в’язке, липке та схоже на прибульця. Що це? – знахідка поставила наукову спільноту у глухий кут.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі