Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не просто їжа: у неандертальській печері виявлено десятки рогатих черепів (ВІДЕО)

Важливо

Під час розкопок у печері Куева Дес-Куб’єрта (Центральна Іспанія) археологи виявили десятки рогатих черепів. Близько 40 тис. років тому неандертальці, які мешкали на території Іспанії, заповнили свою печеру десятками черепів великих тварин. Але навіщо? Знахідка спантеличила вчених.

Про це розповідає Phys. 

Археологи знайшли 35 черепів великих рогатих ссавців – бізонів, зубрів, оленів та носорогів. Те, що колекцію черепів зібрали саме неандертальці, які жили в цій печері, підтверджують й інші знахідки — кам’яні знаряддя та зуби тварин.

Звісно, дослідники і раніше знаходили чимало печер древніх людей з кістками тварин всередині. Однак ця відрізняється від решти.

Автори статті, опублікованої у журналі Nature Human Behaviour, припустили, що, можливо, неандертальці збирали черепи тварин для ритуальних цілей. Отже, у представників цієї вимерлої гілки роду Homo міг існувати складний духовний світ.

Дивно те, що в печері знаходяться лише черепи, а не інші частини скелетів тварин, які становлять набагато більший інтерес у плані харчування, зазначають автори статті. Приміром, сучасні мисливці-збирачі ніколи не приносять голови своєї здобиччі додому – вони дуже важкі і м’яса в них мало.

Все це дозволило вченим зробити висновок, що неандертальці, збираючи у себе в печері, прикрашені рогами голови зубрів і бізонів, робили це не заради виживання. Черепа приносили до печери навмисно, планомірно та цілеспрямовано. Швидше за все, вони мали символічне значення та використовувалися в ритуальних цілях, вважають вчені.

Менше з тим, залишається незрозумілим, чому колекціонуванням черепів займалась тільки ця група неандертальців. Ба більше, схоже, що неандертальці з Куева Дес-Куб’єрта підтримували таку традицію протягом кількох поколінь. Рештки черепів знаходять на всій глибині шару осадових порід на підлозі печери, для утворення якого знадобилось багато років. Передача подібної поведінки з покоління в покоління теж підтверджує гіпотезу про те, що черепи опинилися в печері не випадково, і їхній збір був культурним феноменом, припускають дослідники.

Ритуали з головами здобичі, згідно з археологічними записами, почали здійснювати лише первісні люди.

Як повідомляло раніше BitukMedia, людина розумна могла співіснувати з неандертальцями протягом тисячоліть, хоча раніше вважалося, що сучасний вид людини їх винищив.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі