Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Позначили хрестиком: оприлюднено мапу скарбів із “золотом нацистів”

Важливо

Національний архів Нідерландів оприлюднив понад 1300 документів часів Другої Світової війни, серед яких є мапа скарбів. Вважається, що на ній хрестиком позначено місце, де німецькі солдати під час відступу сховали коштовності. Втім, експерти не впевнені, що скарби вдасться відшукати: влада Нідерландів намагалась це зробити тричі – і безрезультатно.

Про це розповідає The Guardian.

Якщо вірити мапі, скарб закопаний у землі неподалік невеликого голландського селища Оммерен. Під “скарбом” розуміють чотири великі ящики з монетами, годинниками, ювелірними виробами, діамантами та іншими коштовними каменями.  Все це було викрадено гітлерівцями у банку міста Арнем у серпні 1944 року й оцінювалось у щонайменше 2 млн нідерландських гульденів. За словами істориків, зараз неможливо точно оцінити загальну вартість скарбу, але вона може становити, за деякими оцінками, понад 16 млн доларів.

У квітні 1945 року нацисти втратили Арнем і були змушені поспіхом сховати вкрадене поряд з Оммереном. 

Дослідники вважають, що скарб був заритий у квітні 1945 року, коли німецькі солдати рятувалися втечею з Арнема у Східних Нідерландах. За припущеннями, солдати злякались і закопали ящики зі скарбами під тополею на глибині 70-80 см неподалік села Оммерен, що за 40 км від Арнема.

Як зазначає The Guardian, достеменно невідомо, хто склав мапу, але припускають, що це міг бути один з німецьких солдатів.

Влада Нідерландів довгий час намагалася знайти коштовності, але їхні спроби нічого не дали. Незважаючи на те, що ніхто не знає, чи коштовності збереглися на тому місці, мисливці за скарбами стікаються в район селища.

“Багато дослідників, журналістів та археологів-аматорів дуже зацікавлені та схвильовані”, — зазначає радник Національного архіву Аннет Ваалкенс.

Мапа скарбів. Фото – АР

Оммерен ледве справляється з навалою людей, і тому місцева влада випустила заяву, в якій забороняє шукачам скарбів рити землю без її дозволу. Влада також зазначає, що всі археологічні знахідки мають бути задекларовані – приватні особи не мають права на привласнення знайдених цінностей.

Однак у Національному архіві сподіваються, що пошуки скарбу все ж таки можуть увінчатися успіхом після публікації мапи та інших документів. “Я дуже сподіваюся, що він ще там. І коли його відкопають, можливо, ми знайдемо законних власників”, – каже Аннет Ваалкенс.

Як розповідало раніше BitukMedia, у справі про зникнення картини Рафаеля “Портрет молодої людини” з’явився новий слід. Співробітники фонду “Сілезький міст” повідомили, що нащадки одного з високопосадових офіцерів СС передали їм цінного листа. Той може допомогти виявити викрадений у 1939 році шедевр XVI століття. На сьогодні вартість картини оцінюється в 86 мільйонів фунтів стерлінгів. Але її ще треба знайти! Багаторічні пошуки “золота Гітлера” тривають і, схоже, зараз шукачі скарбів дістали цінну підказку.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі