П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Золото Гітлера – шукачі скарбів дістали цінну підказку

Важливо

У справі про зникнення картини Рафаеля “Портрет молодої людини” зявився новий слід. Співробітники фонду “Сілезький міст” повідомили, що нащадки одного з високопосадових офіцерів СС передали їм цінного листа. Той може допомогти виявити викрадений у 1939 році шедевр XVI століття. На сьогодні вартість картини оцінюється в 86 мільйонів фунтів стерлінгів. Але її ще треба знайти! Багаторічні пошуки “золота Гітлера” тривають і, схоже, зараз шукачі скарбів дістали цінну підказку.

Про це повідомляє Daily Mail. 

Фахівці польсько-німецького фонду “Сілезький міст” ведуть розкопки на території польського палацу XVIII століття на півдні країни. Вони шукають заховане “золото Гітлера”. А тепер мають можливість знайти ще один встрачений скарб – шедевр Рафаеля. 

У Фонді повідомили, що отримали листа від нащадків високопосадового нацистського офіцера, які тепер хочуть спокутувати злочини нацистської Німеччини часів Другої світової. Лист був написаний тим самим офіцером СС, який вів щоденник з докладним описом 11 місць, де, як кажуть, нацисти сховали 200 млн фунтів стерлінгів нацистського золота. В тексті листа немає прямої вказівки на місце схованки. Але експерти кажуть, що пошук втраченого полотна Рафаеля стане «найбільшою сенсацією у світі мистецтва після війни».

Загублена картина Рафаеля “Портрет молодої людини”. Фото – Wikipedia

“Портрет молодої людини” був написаний майстром епохи Відродження у 1513-1514 роках. Деякі фахівці вважають, що картина є автопортретом Рафаеля. Після нападу Німеччини на Польщу у 1939 році полотно із Зібрання князів Чарторийських викрали офіцери гестапо. І до 1945 воно перебувало у Музеї фюрера в австрійському Лінці. Потім шедевр перевезли до Вавельського замку у Кракові. А от далі сліди губляться…

Попри те, що у листі не згадується, де саме може бути захована картина, співробітник фонду «Сілезький міст» Барт Зелайтис вважає, що він є дуже важливою знахідкою. “Це перший письмовий документ, в якому є бодай якась інформація про те, що сталось з картиною після того, як вона залишила Краків”, – сказав він.

Отже, останнім місцем перебування роботи Рафаеля був замок Вавель. В роки війни генерал-губернатор окупованої Польщі Ганс Франк реквізував його як свою резиденцію. 

Лист, написаний німецькою в готичному стилі нацистським офіцером під псевдонімом “Міхаеліс”, може пояснити зникнення картини. У листі, датованому 1947 роком – очевидно, адресованому другові – Міхаеліс пише, що він сховав “Портрет молодої людини” разом з іншими цінностями. Він пише: “Ви знаєте, друже мій, як я обожнюю мистецтво, але це занадто навіть для мене. “Портрет молодої людини” Рафаеля зі старими квадратними та круглими печатками на звороті та підписом 1514 року”. 

Фрагмент листа Міхаеліса. Фото – Silesian Bridge Foundation

Крім того, у листі згадується такий собі Ханке. Припускають, що йдеться про Карла Ханке, який був гауляйтером Нижньої Сілезії та останнім рейхсфюрером СС. “Так, Ханке мав рацію, в коробках справді знаходяться твори мистецтва з Кракова”, — говориться в одному з рядків листа.

Міхаеліс також написав: “Можливо, доведеться шукати нові схованки, тому що мій друг Отто ніколи не дізнається про це”. Барт Зелайтіс припускає, що цей Отто може  бути фермером, в якого гостював Міхаеліс. “Для офіцерів СС після війни було нормально ховатися в сільській місцевості, щоб уникнути ідентифікації у великих містах та арешту союзниками”, – пояснює він.

Зараз фонд “Сілезький міст” проводить розкопки в польському палаці 18-го століття в селі Мінковські. Тут розкопують стару оранжерею на території палацового парку площею 14 га. 

Палац 18-го століття (на фото) у селі Мінковські, Польща, де Фонд зараз розкопує стару оранжерею

Про те, що у старому занедбаному палаці може бути золото, стало відомо навесні 2021 року. Розкопки почалися після того, як до рук шукачів скарбів потрапив щоденник високопоставленого офіцера СС. Той вів його під псевдонімом Міхаеліс. Тим самим ім’ям, нагадаємо, був підписаний й лист зі згадкою про картину Рафаеля.

У щоденнику Міхаеліс називає 11 місць у Нижній Сілезії та в районі польського міста Ополе. Там під час відступу ніцисти ховали золото, викрадені твори мистецтва та інші цінності. Одна зі схованок, згаданих у щоденнику, як раз знаходиться у палаці в селі Мінківські.

Вважається, що під палацом у Мінківську може бути захована частина так званого «золота Бреслау» – це запаковані у водонепроникні скрині цінні папери, твори мистецтва, музейні колекції, документи та інші цінності, що належали німецьким банкам та заможним мешканцям Нижньої Сілезії. Зібране для Четвертого рейху багатство у 1944 році було заховано у бункерах Бреслау (зараз це польський Вроцлав), а потім вивезено у невідомому напрямку. Знайти його досі не вдалось…

Раніше цього року група “Сілезький міст” виявила металеву ємність, закопану на глибині 3 метрів під поверхнею. Припускають, що в ємності як раз і міститься так зване “золото Бреслау”. У Фонді кажуть, що сподівається завершити дослідження до кінця цього року.

На золото нацистів полюють вже багато років. Передусім завдяки тому, що про справжні масштаби багатств, викрадених у роки Другої світової війни, ніхто не знає. Азарт шукачів підживлює ще й той факт, що в Третьому рейху і справді існував спеціальний підрозділ, завданнями якого були пошук, збирання, вивезення та зберігання культурних цінностей з усієї Європи.

Як повідомляло раніше BitukMedia, у британському Ліверпулі покажуть предмети з нацистської субмарини U534. Вважається, що на ній топ-чиновники Третього Рейху намагалися втекти закордон у 1945 році. Однак вона затонула за дивних обставин.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі