Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вино, цигарки і листівки – покажуть предмети із субмарини, на якій тікали нацисти

Важливо

У британському Ліверпулі покажуть предмети із нацистської субмарини U534. Вважається, що на ній топ-чиновники Третього Рейху намагалися втекти закордон у 1945 році. Однак вона затонула за дивних обставин.

Про це повідомляє The Guardian.

Субмарина U534 була останньою нацистською субмариною, яка залишила Третій Рейх у травні 1945-го. Припускають, що звідти в іншу частину світу намагалося втекти вище командування нацистської Німеччини. Однак, судно потопили два американськи бомбардувальники В-24 Liberator біля данського острова Анхольт. Півстоліття вона пролежала на дні, потім у 1990-х її підняли. До 2020-го до U534 пускали туристів на екскурсію.

Тепер публіці покажуть цигарки, десятки пляшок французького вина, дві шифрувальні машини «Енігма», близько 200 презервативів, зубну пасту, яка все ще має м’ятний запах, і каву, яка ще зберегла свій аромат, листівки із гітлерівськими марками та сотні сторінок секретної нацистської документації, які дивом уникли води.

Є сподівання, що розшифрування і переклад документів допоможе пояснити, чому субмарина не здалася союзникам і намагалася втекти. Також науковці сподіваються знайти пояснення дивним обставинам, за яких потопили човен.

Поштова листівка із зображенням нацистського керівництва. Фото: The Guardian

«На борту у них був аргентинський радист, а палива вистачило б, щоб дістатися до Аргентини. У них була тропічна уніформа, але вони були в Північному морі. Тож лишається питання – куди вони прямували?» – розмірковує Дін Петон, засновник громадської організації Big Heritage, яка опікується виставкою.

Фігурка такси із дерева. Фото: The Guardian

Предмети виставлять на огляд у Музеї Західних підходів – колишньому військовому бункері у центрі Ліверпуля у Британії. Командування Західних підходів під час Другої світової займалося прикриттям Великобританії від можливого нападу із заходу. Задля виставки під назвою «Секрети останньої субмарини» до бункера вперше за 80 років впустять людей.

Як повідомляло раніше BitukMedia, людиноподібний  робот-дайвер  OceanOneᵏ зі Стенфордського університету здійснив заплив у Середземному морі. Оператору OceanOneᵏ вдалося повзаємодіяти із затонулими уламками літака, підводним човном та навіть римським кораблем другого століття, звідки вдалося з його допомогою підняти вазу і олійну лампу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі